Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, este o firma de stat si are calificativul 'A3', ce reflecta urmatoarele elemente: profilul de riscuri referitoare la creditare, evaluat la '11', pe o scala de la '1' la '21', ratingul 'Baa1' pentru credite in valuta al Rusiei, dependenta medie a companiei si sustinerea masiva.

Ratingul 'A3' al Gazprom, ca si nivelul de sustinere si de dependenta, nu este afectat ca urmare a deciziei de rating, potrivit NewsIn.

Cu sediul la Moscova, monopolul rus de export de gaze naturale este cea mai mare firma integrata de profil din lume, axata pe productie, rafinare si transport de gaze naturale, atat pe piata interna, cat si in Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau pietele baltice si europene.

Gazprom este, de asemenea, operatorul sistemului de distributie de gaze naturale din Rusia, care este cel mai mare sistem de transport, stocare si prelucrare de gaze naturale din lume, ce include 158.500 de kilometri de conducte si 25 de depozite subterane de stocare. Gazprom este cel mai mare exportator de gaze naturale catre Europa Occidentala.