Obama cauta sprijinul populatiei pentru implementarea unui plan de salvare de 825 mld. dolari

Presedintele american, Barack Obama, a incercat sambata sa obtina sustinerea publica pentru un plan de redresare economica de 825 miliarde dolari, precizand ca banii vor fi folositi pentru crearea de locuri de munca, in sistemul de sanatate si in sectorul energetic, transmite Reuters.

Noul presedinte american, ce a preluat mandatul marti, pe fondul celei mai grave crize economice din anii '30, s-a intrunit sambata cu consilierii economici, dupa mai multe zile in care a si-a sustinut planurile in fata legislativului, pentru aprobarea rapida a pachetului de stimuli, despre care Obama spune ca va scoate economia americana din recesiune, potrivit NewsIn.

Pe langa pachetul de stimuli, administratia lucreaza la o serie de reforme si de noi utilizari a jumatatii ramase din programul de salvare de 700 miliarde dolari aprobat anul trecut de Congres.

Suma ramasa de utilizat din fond era destinata stabilizarii pietei ipotecare, consolidarii principalelor banci americane si sustinerii pietelor de creditare, pentru a debloca imprumuturile pentru autoturisme, locuinte, afaceri mici, proprietati comerciale, studenti si municipalitati.

Planul ar putea fi publicat cel mai devreme saptamana viitoare, insa cel mai probabil va fi facut public in saptamana urmatoare, a anuntat un oficial din cadrul Trezoreriei.

Casa Alba a publicat putine detalii in legatura cu intrevederea echipei economice, precizand numai ca "presedintele s-a intalnit din nou sambata dimineata cu echipa de economisti, pentru a disputa evolutia saptamanala a planului de reinvestitii si de revenire economica si propunerile ce urmeaza a fi facute, inclusiv proiectul de buget".

Sambata seara, New York Times a precizat ca administratia Obama planuieste sa inaspreasca sistemul de reglementare financiara si sa impuna reguli mai stricte in ceea ce priveste fondurile de hedging, agentiile de rating si brokerajul ipotecar.

Schimbarile includ revizuirea instrumentelor financiare complexe ce au dus la aparitia actualei crize economice, a anuntat cotidianul.

Obama a spus ca planul de redresare economica ar salva sau creea 3-4 milioane de locuri de munca, investind in dezvoltarea unui sistem energetic mai ecologic, in educatie si in imbunatatirea sistemului public de sanatate.

"Vom economisi 2 miliarde dolari anual din banii contribuabililor, facand 75% dintre cladirile federale mai eficiente din punct de vedere energetic", a spus Obama.

Presedintele a spus ca planul de redresare economica include fonduri destinate computerizarii datelor din sistemul de sanatate in urmatorii cinci ani, ceea ce ar imbunatati sistemul medical si ar duce la economisirea a miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri