Uniunea Europeana si Rusia, care au luni primele discutii la nivel inalt dupa criza gazului din luna ianuarie, au declarat ca este vitala evitarea unei repetari a acesteia, relateaza Reuters, citata de NewsIn.
O disputa comerciala dintre Rusia si Ucraina a determinat inchiderea rutei de transport ucrainene, prin care Europa isi primeste o cincime din gaz, si a dus cele mai grave perturbari ale aprovizionarii din ultimii ani.

Presedintele Dmitri Medvedev l-a primit pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la Kremlin, spunandu-i ca este nevoie de un nou mecanism juridic pentru a preveni repetarea unui crize de acest gen. "Recenta criza a gazului a demonstrat ca lucrurile nu sunt in regula aici", a spus Medvedev.

Barroso a spus si el ca Europa nu doreste repetarea crizei, dar a salutat rolul lui Medvedev in rezolvarea ei. "Este important acum sa cream conditiile pentru ca acest gen de criza sa nu se repete. Credem ca securitatea energetica este o sfera de interes foarte importanta pentru Rusia si Uniunea Europeana", a spus Barroso, adaugand ca este nevoie de o "interdependenta pozitiva" in relatia din acest domeniu. "Iar aceasta interdependenta pozitiva este mai importanta acum decat a fost vreodata, pentru ca ne confruntam cu o criza financiara mondiala foarte grava", a adaugat el.

Diplomatii nu se asteapta ca summitul de la Moscova sa aduca decizii majore in domenii spinoase precum energia, comertul sau planul Kremlinului de a construi baze militare in cele doua regiuni separatiste ale Georgiei, planuri despre care UE considera ca ar incalca suveranitatea georgiana.

"Nu vor exista rezultate concrete, dar dupa doua dispute majore in ultimele sase luni, din cauza Georgiei si apoi a gazului tranzitat de Ucraina, nu putem spera decat ca summitul va ameliora atmosfera" dintre cele doua parti, a declarat un diplomat european de rang inalt inainte de discutiile de la Moscova.

UE, cel mai mare partener comercial al Rusiei, si-a racit relatiile cu Moscova in semn de protest, dupa conflictul din vara anului trecut cu Georgia. Rusia afirma ca razboiul a fost provocat de agresiunea georgiana si a recunoscut intre timp cele doua republici separatiste georgiene - Abhazia si Osetia de Sud - drept state independente. Ulterior, increderea Europei in Moscova a fost subminata si mai mult de criza gazului din ianuarie.

Diplomatii spun ca reuniunea ar putea aduce progrese in negocierile dintre Bruxelles si Moscova cu privire la Acordul de Parteneriat si Cooperare, iar UE ar putea incuraja din nou Rusia sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului. Rusia, cea mai mare economie care nu face parte din OMC, a fost nemultumita de conditiile puse de marile puteri pentru aderarea sa, considerandu-le nerezonabile. Unii diplomati spun ca este posibil ca Moscova sa nu mai doreasca aderarea la OMC pe termen scurt.

Delegatia europeana, din care fac parte comisarii pentru energie, comert, relatii externe si probleme monetare, va discuta cu oficialii rusi si despre impactul crizei economice asupra economiilor din Uniunea Europeana si Rusia.

"Suntem toti in aceeasi oala. Fara o coordonare globala puternica, nu vom putea sa facem fata consecintelor negative ale crizei mondiale", a spus Barroso.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri