Premierul ucrainean Iulia Timosenko a solicitat oficial Rusiei un credit de 5 miliarde de dolari, a declarat vicepremierul rus care detine si functia de ministru de finante, Aleksei Kudrin, potrivit RIA Novosti.

"Am demarat consultari cu colegii nostri de la Ministerul de Finante al Ucrainei", a declarat Kudrin. "Deocamdata nu a fost luata nicio decizie in acest sens", a adaugat el.

Potrivit postului rus de televiziune Vesti, Kudrin a explicat ca Rusia nu poate negocia creditul pana cand atat Guvernul, cat si presedintele Ucrainei nu vor fi siguri de necesitatea acestuia, relateaza NewsIn.

Fondul Monetar International a blocat acordarea celei de-a doua transe a imprumutului agreat cu Ucraina. Din cei 16,5 miliarde de dolari, Kievul a primit, in noiembrie, 4,5 miliarde de dolari. Potrivit Vesti, Fondul Monetar International a blocat ce-a de a doua transa din cauza nerespectarii conditiilor programului de creditare. Pana in prezent nu a fost adoptata nicio lege care ar micsora deficitul bugetar al tarii.

In acest context, Ucraina a facut solicitarea catre Rusia de acordare a unui imprumut de 5 miliarde de dolari.

Presedintele Viktor Iuscenko nu este insa de acord cu demersul premierului Timosenko. Potrivit BBC, Secretariatul presedintelui ucrainean a spus ca, in cazul in care Ucraina ar face un imprumut la Moscova, s-ar putea trezi dependenta de Rusia nu doar energetic, dar si financiar. Mai mult, presedintele Iuscenko a acuzat-o pe Timosenko de tradarea intereselor nationale. "Cel mai greu este de a comenta din punct de vedere psihologico-moral ca, in fond, a fost incheiat un protocol secret Molotov-Ribbentrop, cand vine vorba de creditul de 5 miliarde dolari din partea Rusiei (catre Ucraina)", a declarat Iuscenko in cadrul sedintei Consiliului National de Securitate si Aparare de la Kiev.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si