Liechtensteinul a fost de acord sa slabeasca normele sale stricte privind secretul bancar, prin alinierea la standarde internationale de taxe si date, sporind presiunile asupra altor paradisuri fiscale pentru concesii similare, relateaza Reuters.
Decizia vine chiar inaintea reuniunii ministrilor de finante din G20, ce incepe vineri, in care acestia vor discuta, cel mai probabil, masuri de combatere a evaziunii fiscale prin firme offshore, informeaza NewsIn.

Micul principat, situat intre Elvetia si Austria, vrea sa fie scos de pe lista paradisurilor fiscale si se ofera sa incheie intelegeri bilaterale, pentru cooperarea in cazurile de evaziune fiscala si frauda.

"Anuntul de astazi este foarte important inaintea intrunirii G20, astfel incat strategia Liechtensteinului sa fie recunoscuta", a declarat premierul Otmar Hasler, in cadrul unei conferinte de presa.

Bancile din Liechtenstein au suferit inchideri masive de conturi, dupa ce Germania a lansat anul trecut o investigatie asupra a 1.000 de cetateni suspecati ca evita plata taxelor prin deschiderea unor conturi pe teritorului acestui stat. Oficialii din Liechtenstein spun ca decizia ar putea servi drept exemplu pentru alte state aflate sub presiune.

"Sunt aproape sigur ca Elvetia va lua masuri similare in viitorul apropiat", a declarat printul Alois von und zu Liechtenstein.

Liechtensteinul, impreuna cu Andorra si Monaco, se afla pe lista neagra a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) de centre fiscale necooperative.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Proiectul lui Serban Nicolae cu paradisurile fiscale, adoptat de Senat