Polonia va cere Fondului Monetar International (FMI) sa aiba acces la noua linie flexibila de creditare lansata de acesta, iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari, a spus ministrul polonez al finantelor, Jan Rostowski.

Declaratia oficialului vine dupa ce ministrul adjunct de finante, Dominik Radziwill, a spus recent ca Polonia ar putea fi interesata pe viitor de programul FMI pentru linii flexibile de creditare, pentru a-si mari credibilitatea, insa accesarea nu este necesara pentru moment, conform NewsIn.

"Lucram indeaproape cu FMI. Nu excludem posibilitatea de a fi interesati de noul instrument, asa-numita linie flexibila de credit, insa nu am luat nicio decizie. Pentru moment, nu avem nevoie de asa ceva", a declarat Radziwill.

Oficialul a spus ca acest instrument este diferit de ceea ce a oferit FMI pana acum, iar Fondul spune foarte clar ca acest instrument este pentru tarile care nu au probleme. “Este un element de sustinere a credibilitatii”, a spus Radzwill.

Noua linie flexibila de credit oferita de FMI se adreseaza economiilor emergente ce intrunesc conditiile impuse. Programul ofera acestor tari acces la fonduri pe care le pot accesa imediat sau pe care le pot pastra ca garantie in cazul in care conditiile economice mondiale se inrautatesc.

Bugetul Poloniei pentru acest an estimeaza nevoia de creditare interna la 32,3 miliarde zloti (9,84 miliarde dolari) si nevoia de creditare externa la 5,6 miliarde zloti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump a aprobat eliminarea vizelor de calatorie pentru polonezi