"Vor depasi cu siguranta 50 de miliarde euro. Ne confruntam cu cel mai grav declin economic din istoria tarii,” a spus Steinbrueck.

Bugetul pe 2009 al Ministerului de Finante include iprumuturi noi de 36,8 miliarde euro. Oficialul a spus ca, daca economia nu ar fi fost lovita de criza, ar fi putut sa mentina un buget echilibrat in 2010 sau 2011, pentru prima oara din 1969. Steinbrueck a spus ca guvernul nu a avut alta optiune decat sa creasca noile imprumuturi, ca sa stimuleze economia, scrie NewsIn.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a anuntat recent ca economia tarii a intrat si mai puternic in recesiune in primul trimestru din 2009, alimentand temerile privind o scadere record a produsului intern brut (PIB) la inceputul anului.

In al patrulea trimestru din 2008, economia Germaniei s-a comprimat cu cea mai mare rata de la reunificarea din 1990, iar saptamana trecuta ministrul economiei a anuntat ca se asteapta ca PIB-ul din primul trimestru din 2009 sa scada si mai puternic.

"Tendinta de recesiune s-a intensificat in primul trimestru din 2009, dupa ce economia s-a comprimat cu 2,1% in al patrulea trimestru din 2008, la o rata ajustata sezonier", a anuntat banca in raportul din aprilie.

Oficiul pentru statistica va publica datele privind PIB-ul din primul trimestru in 15 mai. Bundesbank a mai anuntat ca datele preliminare pe primul trimestru arata o scadere a exporturilor, ce au un impact din ce in ce mai mare asupra indicilor economici nationali.

"Consumul privat a avut totusi un efect de stabilizare a economiei in primul trimestru. Masurile implementate in al doilea pachet de stimuli financiari aprobat de guvern, care incurajeaza cumpararea de noi vehicule, au jucat de asemenea un rol important", a mai anuntat banca.

Presedintele institutului german Ifo, Hans-Werner Sinn, a estimat in martie ca economia Germaniei se va comprima cu peste 4% in acest an.