Numarul persoanelor cu slujba din zona euro a scazut cu 0,8% in primele trei luni ale anului, la 146,2 milioane persoane, fata de trimestrul precedent, mai ales pe fondul restrangerii pietei muncii din Grecia si Spania, a anuntat oficiul european de statistica, Eurostat, informeaza NewsIn.

Fata de de perioada similara din 2008, numarul de persoane angajate a scazut cu 1,2%, marcand cea mai mare scadere anuala din 1995, cand au inceput sa fie realizate aceste statistici.

"Contractia economica de durata, scaderea increderii mediului de afaceri si reducerea profitabilitatii au contribuit la reducerea numarului de slujbe in zona euro in primul trimestru", a declarat Howard Archer, economist la firma de consultanta IHS Global Insight.

Fabricile afectate de recesiune se inchid sau concediaza angajati, in ciuda sutelor de miliarde de dolari oferite de guvern pentru a stimula economia.

Statisticile slabe legate de piata muncii din zona euro, la care se adauga posibilitatea inflatiei negative ar putea convinge Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina dobanda de referinta la nivelul de 1% pentru o perioada indelungata, putand fi luata in calcul chiar o reducere.

Productia economica a zonei euro a scazut cu un procent record de 2,5% in primul trimestru din 2009 fata de trimestrul precedent, insa multi economisti sunt de parere ca evolutia din trimestrele urmatoare nu va fi atat de negativa.

Statisticile legate de somaj subliniaza slabiciunea cererii, indicator cheie pentru a scoate Europa din cea mai grava recesiune inregistrata de la al doilea razboi mondial.

Cele mai drastice scaderi au fost inregistrate pe piata muncii din Spania (scadere de 3,1%), Slovacia (1,9%) si Grecia (1,8%).

In cea mai mare economie a zonei euro, a Germaniei, somajul a crescut cu 0,3%.