Increderea investitorilor germani a crescut in august la cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, dupa ce stimulii guvernamentali si cresterea exporturilor au scos cea mai mare economie europeana din recesiune, relateaza Bloomberg.
Astfel, centrul ZEW pentru Cercetare Economica Europeana a anuntat ca indicatorul care masoara asteparile investitorilor si analistilor a urcat la 56,1 puncte in august, de la 39,5 puncte in iulie, informeaza NewsIn.

Economistii estimau, in medie, ca indicele va creste pana la 45 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg. Nivelul atins este cel mai mare din aprilie 2006.

Sondajul are ca obiectiv estimarea evolutiei economice din urmatoarele sase luni.

Economia Germaniei a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru, arata un raport publicat saptamana trecuta, punand capat mai repede decat se estima celei mai grave comprimari economice dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Chiar daca exporturile si programele guvernamentale ar putea sustine cresterea, majorarea somajului ameninta sa ingreuneze revenirea.

"Economia Germaniei a iesit din recesune, insa nu si din criza", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul ING Groep NV. "In tot entuziasmul legat de datele recente si de perspectivele pe termen scurt exista inca unele impedimente pentru o revenire reala, cel mai important obstacor fiind inrautatirea pietei muncii".

"Recenta evolutie a produsului intern brut arata ca estimarile anterioare ale expertilor din pietele financare s-au adeverit", a declarat Wolfgang Franz, presedinte ZEW. "Cu toate acestea, nu exista motive de euforie. Economia Germaniei se dezvolta in paralel cu economia mondiala, astfel ca urmeaza sa revina treptat", a spus acesta.

Cancelarul Angela Merkel, care se confrunta luna viitoare cu alegeri generale, cheltuieste circa 85 miliarde euro pentru redresarea cresterii, acordand inclusiv prime de casare de 2.500 dolari, cu scopul de a sustine sectorul auto.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania coboara o treapta in clasamentul economic din regiune