Bulgaria si Rusia au convenit sa continue cooperarea in trei mari proiecte energetice, dar Sofia, care a exprimat rezerve fata de costurile prevazute, cere totusi informatii inainte de a-si anunta pozitia definitiva, relateaza AFP.

Ministrul rus al energiei, Serghei Samtko, a salutat faptul ca noul guvern bulgar a inteles ca "trebuie sa continuam cooperarea pentru realizarea principalelor proiecte energetice", potrivit NewsIn.

"Nu am discutat daca trebuie sa aiba loc sau nu, ci cum sa obtinem eficienta maxima si o cooperare reciproc avantajoasa", a spus el, dupa ce a discutat cu ministrul bulgar Traicho Traikov si cu premierul Boiko Borissov.

Proiectul de gazoduct South Stream, considerat concurent al proiectului european Nabucco ce va ocolo Rusia, construirea la Belene a unei centrale nucleare si oleoductul Burgas-Alexandroupolis, ce va transporta petrol proveind din Rusia intre Marea Neagra si Marea Egee, au figurat pe agenda discutiilor.

Guvernul de dreapta al lui Borissov, care a preluat functia in iulie, si-a exprimat rezerve privitoare la aceste proiecte, mai ales asupra centralei nucleare Belene, al carei cost risca sa ajunga la 10 miliarde de euro.

Ministrul rus a asigurat ca tara sa "este dispusa la un dialog deschis si pragmatic pe aceste trei subiecte".

El a subliniat ca proiectul centralei Belene este "un proiect european", referindu-se la participarea subcontractorilor Areva si Siemens. "Vrem sa stim cat costa acest proiect", a declarat Borissov.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia cere SUA DISTRUGEREA scutului antiracheta de la Deveselu