Gazprom, monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale, a semnat acordul cu cel mai mare producator chinez de petrol, China National Petroleum Corporation (CNPC), pentru livrari de gaze naturale, a anuntat grupul, citat de AFP.

"Documentul privind livrarea de gaze rusesti catre China a fost parafat" in cadrul unei reuniuni a comitetului mixt la Tomsk, a precizat Gazprom, citat de agentiile rusesti.

Acordul a fost anuntat luni de directorul executiv al gigantului rus, Alexei Miller, care preciza, insa, ca acesta urma sa fie semnat in octombrie, in timpul vizitei unei delegatii rusesti la Beijing, informeaza NewsIn.

Rusia, care se confrunta in prezent cu o scadere neta a consumului de gaz in Europa, cauta sa-si extinda pietele din Asia si Pacific, unde cererea este in crestere.

Cele doua grupuri au semnat acorduri in 2006 in domeniul gazelor, ce prevad construirea in termen de cinci ani a doua gazoducte importante ce vor permite, odata finalizate, livrarea a pana la 80 miliarde metri cubi de gaze pe an catre China.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
China, magnet pentru gazele rusesti: livrarile Gazprom, suplimentate