O fuziune intre cele doua grupuri ar fi dus la formarea unui gigant minier, cu o capitalizare de 60,7 miliarde lire sterline (65,2 miliarde euro). Cele doua grupuri au capitalizari aproximativ egale.

Intr-un comunicat adresat Bursei din Londra, Xstrata a anuntat ca a trimis pe 17 iunie o scrisoare grupului Anglo American, pentru deschiderea discutiilor, dar ca, pe 22 iunie, acesta din urma a refuzat propunerea.

Pe 2 octombrie, Takeover Panel, autoritatea britanica de supraveghere a fuziunilor, a cerut grupului Xstrata sa transforme sau nu propunerea intr-o oferta ferma. Grupul elvetian a anuntat joi ca "nu intentioneaza sa faca o oferta".

"Scrisoare inaintata directiei Anglo American avea ca scop inceperea discutiilor confidentiale pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni si crearea unui nou super-grup minier de o amploare si o diversitate ce ar fi oferit compatitivitate intr-un sector in plina evolutie", a anuntat in comunicat directorul general Xstrata, Mick Davis, conform NewsIn.

El considera, de asemenea, "regretabil faptul ca Anglo American a refuzat imediat aceasta abordare, fara a incerca, impreuna cu Xstrata, sa evalueze potentialul de a crea mai mult decat fiecare companie in parte".

Dupa aceasta renuntare, Xstrata nu are dreptul sa inainteze o noua oferta pentru Anglo American mai devreme de sase luni.