Intruniti la sfarsitul acestei saptamani la Xianghe, in apropiere de Beijing, ministrii de Finante ai primelor 20 de puteri economice ale lumii, G20, s-au declarat ingrijorati de impactul pe termen lung al preturilor ridicate la petrol.

Acestia au cerut o intensificare a cooperarii internationale in vederea stoparii spiralei petrolului, se arata intr-un comunicat aprobat ieri de catre ministri si preluat de agentiile internationale de stiri. ''Ne temem ca preturile ridicate si instabile ale petrolului pe pietele mondiale vor incetini economia mondiala si ii vor accentua instabilitatea'', se arata in comunicatul final. ''Ne-am pus de acord sa intarim cooperarea in aceasta chestiune si am subliniat necesitatea cresterii investitiilor, a productiei si a capacitatilor de rafinaj'', adauga textul.

Pe langa impactul direct asupra tarilor importatoare, apreciaza oficialii G20, explozia barilului va agrava si dezechilibrele deja existente: excedentele balantelor curente din anumite tari arabe si asiatice, mari exportatoare, si deficitul Statelor Unite. Inflatia va fi alimentata si ea suficient de aceasta spirala iar, ca atare, bancile centrale vor fi obligate sa isi majoreze ratele dobanzilor. Pe de alta parte, gazda acestui summit, presedintele chinez, Hu Jintao, a pledat in fata oamenilor de finante pentru o stabilitate monetara si o scadere a barierelor comerciale, cerandu-le totodata tarilor bogate sa adopte o ''politica economica responsabila''. Ca raspuns la declaratiile oficialului chinez, Paul Wolfowitz, presedinte al Bancii Mondiale, le-a cerut tarilor bogate sa faca concesii in privinta chestiunii subventiilor agricole, in scopul deblocarii negocierilor din cadrul Agendei Doha pentru Dezvoltare.
''Solutia trebuie sa vina dinspre pietele emergente'', a declarat acesta. ''Acesti oameni au nevoie de ajutor, insa mai mult decat ajutor, noi trebuie sa le dam posibilitatea de a-si vinde produsul muncii. Altfel vor fi mereu dependenti de ajutorul nostru'', a adaugat Wolfowitz.

Presiuni americane asupra Chinei ca sa-si deschida pietele

Aflat in China pentru a participa la summit-ul G-20, John Snow, ministrul american de Finante, a inceput, ieri, negocieri bilaterale cu oficialitati de la Beijing - in cadrul Comisiei economice mixte SUA-China - vizand obtinerea de facilitati mai mari pentru accesul companiilor americane pe pietele unei economii chineze in plina ascensiune. Alaturi de Snow se afla si reputatul finantist american Alan Greenspan, iar de partea chineza se afla ministrul de Finante, Jin Renqing, si expertul in Finante, presedintele Bancii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan. Dezvaluind obiectivele lui Snow la aceste negocieri, Tim Adams, adjunctul lui Snow, a declarat pentru Reuters ca pe agenda figureaza indeosebi determinarea partii chineze de a reduce din masurile restrictive in calea patrunderii investitorilor americani in China, mai ales in domeniul financiar-bancar si al asigurarilor. Statele Unite, preciza Christopher Cox, presedintele Comisiei pentru asigurari si schimburi valutare, ar dori ca Beijingul sa renunte la limitele impuse partii detinute de straini in institutii cum ar fi bancile. In prezent, reaminteste Reuters, companiile straine nu pot detine, la un loc, mai mult de 25 la suta din actiunile unei banci comerciale chineze si nici un investitor strain, singur, nu poate detine mai mult de 20 la suta. In plus, SUA vor ca statul asiatic sa renunte la legislatia conform careia institutii financiare straine care vor sa cumpere institutii de asigurari trebuie sa aiba in cont cel putin 10 miliarde de dolari si sa fi fost in afaceri de acest gen de cel putin cinci ani. Cum era de asteptat, partea americana insista la aceste negocieri si asupra reducerii exporturilor chinezesti pe pietele americane, precum si asupra continuarii liberalizarii yuanului, ca modalitati de diminuare a imensului excedent comercial dintre SUA si China, in favoarea acesteia din urma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri