Banca centrala a Rusiei a coborat dobanda cheie la un minim record, de 9,5%, cu scopul de a stimula creditarea, de a limita afluxurile speculative si pentru a ajuta economia sa iasa din recesiune.
Banca centrala a redus rata de refinantare de la 10% la 9,5% si a coborat dobanda repo de la 9 la 8,5%, schimbarile urmand sa intre in vigoare incepand de vineri. Institutia a coborat dobanzile de opt ori din 24 aprilie. Ultima masura de politica monetara a bancii a fost reducerea dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual, pe 29 septembrie.

Decizia a fost luata "cu scopul de a stimula creditarea in sectorul bancar", a anuntat banca.

"Reducerea diferentei dintre dobanzile pe termen scurt practicate pe piata interna si cele de pe pietele externe va reduce, de asemenea, atractivitatea investitiilor pe termen scurt in activele rusesti si va opri acumularea de riscuri pe pietele bursiere si valutare", mai arata comunicatul institutiei, citat de NewsIn.

Economia Rusiei a inregistrat o contractie record, de 10,9% in al doilea trimestru si de 9,4% in trimestrul al treilea.

"Reducerea de astazi va face putin pentru companii si populatie", a declarat Neil Shearing, analist in cadrul Capital Economics. Acesta considera ca banca centrala ar putea inversa reducerile daca pretul petrolului va scadea din nou la 50 dolari/baril anul viitor, depreciind rubla. "Exista posibilitatea ca dobanda de refinantare sa incheie anul viitor la un nivel de peste 10%", a mai spus Shearing.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BNR mentine dobanda cheie la 2,5% pe an