Dolarul isi continua parcursul ascendent, in pofida amenintarilor care vin dinspre uraganul Wilma, ce-i drept cu intermitenta. Petrolul a continuat sa scada ieri, contribuind la aprecierea monezii americane. In plus, un alt factor care impinge dolarul catre valori inalte il reprezinta noua majorare a dobanzii de referinta care se prefigureaza la intalnirea Rezervelor Federale ale Statelor Unite, de luna viitoare.
Chiar daca uraganul Wilma are evolutii fluctuante, gravitand in jurul categoriilor 4 si 5, pretul petrolului a scazut cu aproape 70 centi, fiind cotat la ora 16.00, ora Romaniei, la 61,74 dolari pe baril (dpb), iar tendinta era de continuare a scaderii, potrivit agentiei de presa Bloomberg. Piata petroliera nu se simte amenintata de parcursul uraganului Wilma, intrucat cele mai multe prognoze arata ca traseul acestuia ocoleste rafinariile din Golful Mexic. Din aceste calcule, cel mai mult are de castigat moneda americana, care demonstreaza o rezistenta crescuta in fata acestui eveniment, Bursa newyorkeza fiind mai putin panicata ca-n perioada pre-Katrina. Dolarul se intareste si datorita anunturilor potrivit carora Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed), sistemul american de banci centrale, se pregateste pentru o noua majorare a ratei dobanzii de referinta.

Exemplul american nu este insa urmat de catre europeni, chiar daca mai multe voci au cerut Bancii Centrale Europene sa recurga la un gest similar. Nici britanicii nu urmeaza "the American way", ieri toti cei noua membri din conducerea Bank of England votand pentru mentinerea cotatiei actuale a dobanzii de referinta.

In raportul euro - dolar, moneda americana ajunsese ieri la 1,1956 euro la ora 12:00 GMT. Dolarul a ajuns aici pe baza speculatiilor ca Fed va continua sa inaspreasca politica monetara, printr-o noua majorare a ratei dobanzii de referinta, informeaza "Financial Times". Sandra Pinalto, presedinte Fed pe Cleveland a afirmat ca se impune cresterea dobanzii de referinta pentru ca lupta cu inflatia sa aiba rezultate pe termen lung. Richard Fisher, presedinte Fed pe Dallas a spus ca va sustine cu insistenta marirea dobanzii de referinta pentru diminuarea inflatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri