Pentru industria de profil, anul 2008 a marcat implinirea a zece ani de crestere continua, iar "in termeni absoluti, avansul din 2008 a fost cel mai important din 1984", se arata in studiul "Gazul natural in lume", publicat de organizatia Cedigaz, conform NewsIn.

Declinul cel mai accentuat ar urma sa aiba loc in tarile din fosta URSS, unde scaderea volumelor s-ar putea apropia de 100 miliarde metri cubi si, in mai mica masura, in Europa si Africa, cu scaderi de 30, respectiv 16 miliarde metri cubi. Cedigaz se asteapta la revenirea cresterii productiei de gaz, din 2010, cu valori cuprinse intre 1,8% si 2,4%.

Cat priveste consumul international de gaz, reorientarea se anunta radicala fata de 2008, cand a avut loc o crestere de 4,2%, mai ales ca urmare a volumelor tranzitate prin gazoductele din Europa si Orientul Mijlociu.

Pentru 2009, Cedigaz estimeaza o scadere cu 10%-15% a schimburilor prin gazoducte, motiv pentru care unii experti se intreaba daca Europa are intr-adevar nevoie de trei noi gazoducte (Nord Stream, South Stream si Nabucco) si cine se va angaja, in aceste conditii, sa le finanteze.

In SUA se inregistreaza un succes tot mai mare al gazului neconvential, in detrimentrul gazului natural lichefiat (GNL). Astfel, departamentul american pentru energie a revizuit in scadere previziunea pentru GNL, cu peste 60% la nivelul lui 2020.