"Presedintele Turkmenistanului Gurbanguli Berdimuhamedov se va duce la Moscova la invitatia omologului sau rus, pentru a discuta despre cooperare in materie energetica", a anuntat televiziunea.

Cei doi vor discuta despre reluarea livrarilor de gaz turkmen catre Rusia dupa ce explozia din aprilie la gazoductul care transporta gazul turkmen a intrerupt aproape total exporturile de gaz, Ashabad avand astfel o pierdere de aproape un miliard de dolari pe luna.

Potrivit Vedomosti, Gazprom vrea sa reduca drastic volumele de gaz turkmen cumparate, pentru a face economii.

Citand surse din Gazprom, cotidianul spune ca societatea vrea sa cumpere doar 10,5 miliarde de metri cubi de gaz intre 2010 si 2012, fata de 40 de miliarde pana acum.

Purtatorul de cuvant al lui Medvedev a spus luna trrecuta ca "un acord politic" a fost incheiat cu privire la cumpararea de gaz, dar ca reluarea livrarilor nu a avut inca loc.

Turkmenistanul a acuzat Rusia ca a scazut brutal nivelul de gaz in gazoduct, ceea ce a dus la explozie, incercand astfel sa scada drastic importurile de gaz, intr-un moment im care cererea scade in Europa.