Agentia de rating Fitch a confirmat ratingurile Ungariei pentru credite pe termen lung in moneda straina si locala la BBB+ si perspectiva ratingurilor la negativa, din cauza datoriei mari publice si externe si a ponderii mari a creditelor in valuta, arata un comunicat al agentiei de rating.


De asemenea, Fitch a confirmat si ratingul Ungariei pentru creditele pe termen scurt in moneda straina la F3, dar si plafonul de tara la A.

"Cu toate ca politica fiscala restrictiva si revenirea la nivel global au redus presiunile pe termen scurt asupra balantei de plati, monedei locale si stabilitatii macroeconomice a Ungariei incepand din martie 2009. Nivelurile ridicate ale datoriei publice si externe si expunerea mare pe credite in valuta ale gospodariilor mentin in continuare bonitatea vulnerabila in fata unor alte posibile socuri negative in viitor", a spus directorul echipei de ratinguri de tara a Fitch, David Heslam.

In aceste conditii, in care datoria publica guvernamentala este estimata la 79% din PIB la finalul lui 2009 , va fi "vital" pentru tara sa isi mentina consolidarea fiscala chiar si dupa alegerile generale programate in aprilie 2010, mai arata analistul Fitch.

Deficitul balantei de plati a Ungariei se ajusteaza rapid, fiind estimat la 0,8% din PIB la finalul acestui an, de la 7,2% din PIB in 2008, si urmeaza sa ramana in jur de 1% din PIB in 2010, sustine agentia de rating, amintind ca investitiile straine directe si fondurile UE ar trebui sa finanteze "la un nivel confortabil" deficitul de cont curent.

De asemenea, sectorul privat a inregistrat "o evolutie pozitiva" in ce priveste rostogolirea datoriei externe scadente, mai ales in conditiile in care grupurile bancare straine s-au reangajat in noiembrie sa isi mentina anagajamentele pe subsidiarele ungare, mai arata Fitch.

"Ratingurile au restabilit accesul (Ungariei, n.r.) la pietele internationale de capital prin emisiunea de euroobligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, pe cinci ani, din iulie 2009, iar portofoliile de titluri de stat denominate in forinti ale nerezidentilor s-au stabilizat. Rezervele valutare au ramas la 30,8 miliarde euro la finalul lui noiembrie, in comparatie cu 24 miliarde euro la finalul lui 2008, si au urcat anul acesta in urma alocarii speciale a FMI de Drepturi Speciale de Tragere (DST), in valoare aproximativ 1,1 miliarde euro, precum si de tragerile din pachetul de finantare externa, de 20 miliarde euro", mai arata comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Cu toate acestea, "contrapartida ajustarii externe" a fost reprezentata, in opinia analistilor Fitch, de scaderea puternica a cererii interne. Fitch estimeaza ca produsul intern brut (PIB) al Ungariei va scadea anul acesta cu 6,7%, iar in 2010 scaderea economica va fi de 0,3%, insa "o parte din aceasta ajustare interna reflecta o politica fiscala mult mai restrictiva".

Agentia de evaluare financiara estimeaza ca deficitul bugetar va ajunge la 3,9% din PIB in 2009, unul din cele mai reduse din Uniunea Europeana (UE).

"Flexibilitatea financiara s-a imbunatatit datorita emisiunii externe si repornirea licitatiilor de obligatiuni interne, in timp ce guvernul mentine accesul la pachetul de finantare externa, in ciuda intentiilor de a limita pe viitor tragerile", mai arata agentia de evaluare financiara.

In 2010, Fitch estimeaza un deficit bugetar de 4,2% din PIB pentru Ungaria, in conditiile unei tinte agreate cu FMI de 3,8% din PIB, insa exista riscuri chiar pentru un deficit public si mai mare, ceea ce ar slabi increderea investitorilor, ar creste incertitudinile macroeconomice.

"Ratingurile Ungariei sunt sustinute de bazele institutionale solide ale tarii, o economie relativ bogata si diversificata, dar si de istoricul recent nepatat al serviciului datoriei. Faptul ca este o tara membra UE confirma stabilitatea politica si sociala si mareste accesul la sustinerea internationala", mai arata comunicatul Fitch.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri