Lanturile de magazine din Belgia ar putea ramane fara stocuri de bere Stella Artois, Leffe sau Jupiler, dupa ce angajatii fabricilor Jupille, Hoegaarden si Leuven au intrat in greva in semn de protest fata de decizia AB InBev de a reduce personalul cu 300 de oameni, anunta Bloomberg.

Potrivit producatorului de bere, supermarketurile au stocuri limitate de bere, in timp ce magazinele mai mici le-au epuizat deja. Aceasta situatie a fost cauzata de decizia liderului mondial al berii de a renunta la 10% din personalul din Europa de Vest, pe fondul scaderilor inregistrate de-a lungul mai multor ani in consumul de bere.

AB InBev ia in considerare concedierea a peste 300 de angajati din Belgia si Germania, unde compania are 2.700 de angajati, respectiv 3.000 de angajati. Disponibilizari vor fi efectuate si in Franta, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie.

Potrivit companiei, aceasta masura este necesara intrucat consumul de bere in Belgia a scazut cu 20% incepand cu anul 2000.

Membrii sindicatelor au luat ostatici 10 manageri din cadrul fabricii de bere din Jupille, acestia fiind ulterior eliberati. Protestele continua in fabricile din Leuven – unde este produsa berea Stella Artois – precum si in Hoegaarden si Jupille.

Desi AB InBev a castigat in instanta dreptul de a stopa greva angajatilor de la Leuven, compania nu va pune deocamdata in amplicare decizia pentru a evita o eventuala greva generala la nivelul tuturor fabricilor din Belgia.

AB InBev controleaza aproape 60% din piata berii din Belgia si are, pe plan local, afaceri anuale in valoare de 1,06 mld. dolari, incluzand si exporturile, potrivit datelor financiare valabile in 2008. Aproape jumatate din vanzarile companiei sunt furnizate de segmentul HoReCa.

Principalii competitori ai AB InBev in Belgia sunt Heineken si Co.Br.Ha. Brouwerij Handelsmaatschappij NV, producatorul berii Primus.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
AB InBev va desfiinta circa 3% din locurile de munca