Ministrii europeni de finante se vor reuni luni si marti la Bruxelles pentru a stabili detaliile finale ale masurilor exceptionale in legatura cu "veriga slaba" a zonei euro, Grecia, tara ce va fi plasata sub cea mai stricta supraveghere a unui stat membru al Uniunii Europene.
Astfel, AFP puncteaza ca, desi 20 din cele 27 de state membre ale UE, intre care si Romania, fac obiectul unei proceduri pentru deficit excesiv, Grecia este singura tara UE plasata sub un control atat de strict.

Ministrii vor urma recomandarile Comisiei Europene si vor stabili un plan de actiune pentru a se asigura ca autoritatile de la Atena vor redresa situatia finantelor publice dupa un calendar precis. Obiectivul este de a reduce deficitul public de la 12,7% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la 3% in 2012, un prim obiectiv fiind reducerea deficitului la 8,7% din PIB in acest an.

Ministrii vor semnala Atenei ca politicile sale macroeconomice pun in pericol stabilitatea zonei euro si vor solicita reforme serioase, mai ales in privinta sistemelor de pensii, de sanatate si a administratiei publice, precum si un control strict al cheltuielilor publice, scrie NewsIn.

Pentru a se asigura ca autoritatile elene isi respecta promisiunile, ministrii vor stabili un calendar de evaluare trimestriala a situatiei din grecia. Astfel, un prim raport urmeaza sa fie prezentat pana la jumatatea lui martie, un al doilea la mijlocul lunii mai si apoi cate unul la fiecare trei luni.

Sambata, presedintele forumului ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup), Jean-Claude Juncker, a promis ca Grecia va fi urmarita atent de liderii zonei euro. "N-o sa-i lasam linistiti", "o sa le cerem in mod constant grecilor sa arate unde se situeaza in programul lor de reforme", a explicat el.

Potrivit unei surse diplomatice citate de AFP, acest "plan de actiune global si complet" are ca scop sa ofere "o viziune cu adevarat transversala si coerenta a politicilor economice ale Greciei".

Dincolo de problemele Greciei, preocuparea liderilor europeni are in vedere ingrijorarea pentru stabilitatea zonei euro, careia unii analisti ii vad deja sfarsitul.

Junker, care este si premierul Luxemburgului, atragea atentia sambata ca o eventuala excludere a Greciei din zona euro "ar avea efecte similare celor ce ce produc in urma unui cutremur: incontrolabile" si ar atrage o reactie foarte negativa a pietelor financiare. "Iesirea din zona euro ar insemna ca pentru Grecia totul s-a sfarsit. Si ar fi de asemenea foarte negativ pentru imaginea zonei euro", explica el.

Premierul luxemburghez a reafirmat vointa Eurogroup de a ataca problemele de competitivitate din zona euro, pentru ca "diferentele sa nu continue sa creasca". "O zona monetara nu poate rezista in timp daca diferentele intre economiile nationale devin prea mari", a prevenit el, subliniind necesitatea coordonarii mai bune a politicilor economice in zona euro.

Pentru unii experti, criza din Grecia confirma problemele unei uniuni monetare neuniforme, ce nu dispune de un mecanism precum o autoritate fiscala centrala, pentru a corecta dezechilibrele interne. Decalajul dintre nord si sud, in interiorul zonei euro, pare mai accentuat ca niciodata.

Nordul, reprezentat de tari precum Germania, se bazeaza pe exporturi pentru sustinerea cresterii, economiseste si inregistreaza excedente comerciale, in timp ce sudul, reprezentat de Grecia, se bazeaza pe cheltuielile de consum, au finante publice slabe si depind de capitalul strain pentru a suplimenta nivelul redus al economiilor.

O alta preocupare este legata de stabilitatea monedei unice europene, care s-a depreciat cu peste 5% in fata dolarului de la inceputul anului, atingand vineri un minim al ultimelor opt luni, de 1,3529 dolari. Euro s-a ieftinit, de asemenea, cu 8% fata de yen si cu 2% fata de lira sterlina.

Grecia este o economie relativ minora in zona euro, reprezentand numai 3% din PIB-ul zonei, insa moneda unica a fost afectata din cauza temerilor ca problemele s-ar putea extinde si in alte tari, in contextul in care Spania si Portugalia dau deja semnale alarmante.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri