Partenerii din consortiul pentru gazoductul Nabucco vor incheia in aprilie un acord de impartire a productiei, a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de presa turca.

Va fi elaborat si apoi semnat un Acord de sprijinire a proiectului, a precizat ministrul turc, citat de cotidianul Hurriyet.

Nabucco este un proiect comercial strategic sprijinit politic de Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, a mai declarat ministrul dupa o intalnire la Ankara intre reprezentantii tuturor tarilor care participa la proiectul de gazoduct. "Turcia acorda intregul sau sprijin politic pentru Nabucco", a adaugat Yildiz.

Reinhard Mitschek, directorul general al consortiului Nabucco, a reamintit ca acordul interguvernamental pentru Nabucco a fost semnat in vara anului 2009, iar anul acesta sunt de asteptat "evolutii extrem de importante". Mitschek spune ca Nabucco va incepe sa furnizeze gaz in 2014, anunta NewsIn.

Proiectul de gazoduct Nabucco va lega Europa de regiunea Marii Caspice si este considerat un pas inainte pentru reducerea dependentei energetice a Europei de Rusia. Conducta, ce rivalizeaza cu proiectul ruso-italian South Stream, va transporta gazul caspic pana in Austria, trecand prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.

Yildiz a spus ca BOTAS, compania de stat implicata in proiect, si Turkish Petroleum Corporation (TPAO) ar putea incheia parteneriate cu firme internationale. "Diplomatia energetica este ca sahul. Cand vezi o miscare, trebuie sa faci si tu una", a spus ministrul turc.

Intrebat daca proiectul are nevoie de inca un partener nou, Yildiz a raspuns ca Nabucco este un proiect in continua dezvoltare si ca va fi intotdeauna deschis unor noi parteneriate. "Totusi, noul partener trebuie sa fie la un nivel la care sa poata furniza sprijin deplin si sa contribuie cu ceva valoros la proiect", a adaugat el.

Directorul general al companiei italiene Eni, Paolo Scaroni, a afirmat luna aceasta ca Nabucco si South Stream, considerate proiecte rivale, necesita "investitii mari" si a lansat ideea unei fuzionari a lor. "Daca toti partenerii decid sa uneasca cele doua gazoducte pe o parte a traseului, vom putea reduce investitiile si costurile operationale", a sugerat el, fara a oferi alte detalii. Eni participa, alaturi de monopolul rus Gazprom, in proiectul South Stream de care, recent, s-au aratat interesati si francezii de la EDF.

Rusia a respins insa vehement ideea unei fuzionari partiale a gazoductelor concurente Nabucco si South Stream, avansata de directorul general al grupului italian Eni. Editia rusa a saptamanalului Newsweek afirma ca declaratiile liderului italian au iritat considerabil Gazprom. O sursa sub acoperirea anonimatului din cadrul grupul rus, citata de revista, a vorbit de "tradare".

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 miliarde metri cubi de gaz. Lansat in 2002, costul proiectului este estimat la circa 8 miliarde euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. O alta problema pentru Nabucco o reprezinta gasirea furnizorilor de gaz, in conditiile in care Iranul, luat in calcul la un moment dat, este un stat putin fiabil, supus sanctiunilor economice internationale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul sau, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si