Membrii consiliului de politica monetara a bancii centrale din Japonia au votat in unanimitate pentru mentinerea dobanzii cheie la nivelul minim record de 0,1%. Institutia nu a modificat dobanzile din decembrie 2008, potrivit NewsIn.

Banca centrala a precizat ca economia isi revine, datorita cresterii cererii internationale si programelor de stimuli. Institutia se asteapta la o crestere moderata pentru moment, ritmul urmand sa se intensifice odata ce revenirea se va extinde la nivelul populatiei.

Cu toate acestea, banca centrala a recunoscut ca ritmul este in continuare prea slab pentru a determina o revenire sustinuta a cheltuielilor de consum pe piata interna.

Decizia era asteptata de analisti, dupa ce un raport al bancii centrale, publicat saptamana trecuta, a confirmat revenirea increderii din sectorul corporativ. Un sondaj trimestrial a aratat ca increderea companiilor in economie a crescut pentru al patrulea trimestru consecutiv, pe fondul revenirii economiei mondiale.

Datele au confirmat pozitia bancii centrale, care are o perspectiva destul de optmista asupra ecoomiei, justificand incetarea masurilor de relaxare. In luna martie, banca centrala a decis sa majoreze nivelul de lichiditate prin extinderea unui program de creditare la costuri reduse, pe fondul presiunilor politice de a intensifica masurile de combatere a deflatiei.

Excedentul comercial al Japoniei a inregistrat in februarie cel mai mare avans din ultimii 30 de ani, in contextul in care revenirea cererii din Asia si SUA a antrenat o crestere robusta a exporturilor pentru a treia luna la rand.