"Inrautatirea ratingurilor reflecta intensificarea provocarilor fiscale, ca raspuns la perspectivele mai dificile privind cresterea economica si sporirea costurilor. De asemenea, reflecta incertitudinele existente privind strategia financiara a guvernului, in contextul cresterii volatilitatii pietei de capital", se arata in comunicatul agentiei de rating, citat de NewsIn.

Fitch sustine ca cresterea abrupta a dobanzilor, precum si deteriorarea perspectivei economice din acest an vor ingreuna munca guvernului de a reduce deficitul bugetar la 8,7% din PIB.

"Guvernul Greciei trebuie sa ceara oficial sustinere si bani de la UE si de la Fondul Monetar International (FMI), problema nu mai poate fi amanata", declara intr-un interviu acordat agentiei Reuters analistul senior pentru Grecia din cadrul Fitch, Chris Pryce.

Agentia recunoaste unele semne de imbunatatire ale mediului fiscal, insa considera ca lipsa de claritate privind mecanismul financiar extern ar afecta accesul Greciei la costuri suportabile de finantare de pe pietele externe si ar submina increderea in capacitatea guvernului de a-si atinge tintele fiscale.

Perspectiva negativa reflecta incertitudinile semnificative care raman in ce priveste posibilitatile de consolidare fiscala pe termen mediu.