Caja de Ahorros del Mediterraneo, Grupo Cajastur, Caja de Ahorros de Santander y Cantabria si Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Extremadura planuiesc sa fuzioneze conform recomandarii Bancii Nationale a Spaniei de a-si uni afacerile pentru a limita costurile de salvare a sectorului de profil, informeaza Bloomberg.
Banca centrala spaniola indeamna bancile de economii sa fuzioneze pentru ca cei mai slabi membrii ai sistemului sa se consolideze, limitand astfel costurile de salvare suplimentare pe fondul ingrijorarii investitorilor privind deficitul bugetar. Previziunile privind deficitul bugetar au ajuns la 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB) pe acest an.

Cele patru banci vor avea active totale de 135 miliarde euro si vor forma al cincilea grup financiar al tarii. Grupul format va fi condus de Modesto Crepso, presedintele bancii Caja Mediterraneo.

Grupul bancar va avea o rata de solvabilitate de 12,1%, conform datelor de la finalul anului trecut, iar capitalul de baza de rang 1 este de 9,4%. Cele patru banci vor solicita finantare in valoare de 1,4 - 1,8 miliarde euro din fondul de salvare a guvernului spaniol pentru a sprijini fuzionarea, scrie Cinco Dias.

Elena Salgado, ministrul de finante al Spaniei, afirma ca mai multe banci de economii vor fuziona in perioada urmatoare si a recomandat reprezentantilor din Guvern, care numesc directorii bancilor de economii, sa nu intarzie tranzactiile din motive politice.

“Toate guvernele regionale trebuie sa fie constiente ca aceste decizii trebuie sa fie luate rapid. Preluarea de catre banca centrala a CajaSur a fost un semn de fermitate, control si solvabilitate”, a mai precizat Salgado.

Aflata in mari dificultati financiare, CajaSur, o banca mica din sudul Spaniei, controlata pana de curand de Biserica Catolica a fost pusa duminica sub tutela statului, dupa esecul proiectului de fuziune cu o alta banca regionala, Unicaja.

“Multe dintre bancile spaniole sunt foarte aproape de faliment. Acestea detin credite neperformante la dezvoltatorii imobiliari, iar prin amestecarea acestora cu bancile de economii riscul per ansamblu se dilueaza”, a afirmat Rafaeil Pampillon, seful departamentului de analiza in cadrul IE Business School din Madrid.

Prima de risc pe care investitorii o solicita pentru titlurile de stat spaniole pe 10 ani a atins un nivel de 1,64 puncte procentuale pe luna fata de obligatiunile germane, considerate ca fiind cele mai sigure din Europa.

Ingrijorarile privind creditul suveran din Grecia au tras semnale de alarma privind tari precum Portugalia si Spania si a determinat Uniunea Europeana si Fondul International Monetar sa stabileasca un plan de salvare de circa 1 trilion de dolari.

FMI a recomandat autoritatilor spaniole sa accelereze procesul de “curatare” a bancilor locale pentru a dezmorti cresterea economica si pentru ca bancile creditoare sa fie pregatite in eventualitatea in care Banca Centrala Europeana va decide sistarea planului de salvare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si