Premierul slovac desemnat, Iveta Radicova, a declarat vineri ca noul sau guvern nu va bloca acordul privind fondul de stabilizare pentru Zona euro, dar vrea sa isi renegocieze contributia la el.

"Nu vrem sa blocam alte state membre si acordul politic la care s-a ajuns deja", a spus Radicova intr-un comunicat. "Dar nu putem sa garantam ca acordul va trece de Parlament si va fi ratificat de presedinte", a adaugat ea, citata de NewsIn.

"Consideram ca fondul de stabilizare este o solutie proasta, dar am mostenit acordul de la actualul guvern. Procesul este ireversibil in acest moment", potrivit lui Radicova.

"Suntem pregatiti sa incepem in scurt timp negocierile la Bruxelles privind marimea contributiei Slovaciei si la mecanismele sale de activare", a subliniat viitorul premier.

Partea Slovaciei ar urma sa ajunga la aproape 4,4 miliarde de euro, prea mult tinand cont de starea economiei tarii, care s-a contractat cu 4,7% anul trecut, a conchis ea.

Anterior, sefa viitorului guvern de la Bratislava a anuntat ca tara nu va contribui la pachetul de salvare in valoare de 110 miliarde de euro promis Greciei de Uniunea Europeana si ar putea sa nu aprobe nici fondul de urgenta pentru Zona euro, ceea ce ar putea duce la suspendarea intregului proiect.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si