Negocierile Bulgariei cu Rusia pentru preturi mai mici la gaz au fost un succes, a declarat premierul Boiko Borisov, relateaza Sofia News Agency.

Borisov a facut declaratia dupa semnarea foii de parcurs pentru South Stream, ce include treptele si termenii de executare a proiectului, scrie NewsIn.

In afara faptului ca Bulgaria a obtinut preturi mai mici, nu vor mai fi folositi intermediari in negocierile pentru livrarile de gaz si contractele vor fi incheiate direct de Bulgargaz.

Valoarea exacta a reducerilor nu a fost precizata. De asemenea, nu este clar daca Bulgaria a facut din scaderea pretului o conditie pentru semnarea foii de parcurs pentru South Stream.

Documentul pentru South Stream a fost semnat la Varna de ministrul bulgar al energiei, Traiccio Traikov, si de omologul sau din Rusia, Serghei Smatko. De asemenea, primul ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost prezent la ceremonie.

Compania mixta de proiect bulgaro-rusa va fi infiintata in februarie 2011. Segmentul gazoductului South Stream din Bulgaria va costa 835 milioane dolari. O cantitate de 17 miliarde metri cubi gaze, din totalul de 63 miliarde metri cubi de gaze, va fi transportata prin gazoductele existente pe teritoriul Bulgariei. Restul cantitatii va trece prin conducte noi in directia est-vest.

Conductele vor fi construite ca parte a proiectului gazoductului South Stream, iar Bulgaria va avea 50% din dreptul de proprietate.

Negocierile privind preturile la gaze naturale rusesti livrate Bulgariei si despre viitoarea companie mixta a proiectului South Stream au inceput vineri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Bulgaria nu renunta la South Stream! Negocieri cu Rusia pentru proiect