Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva ratingului pe termen lung al Ungariei de la stabila la negativa, intrucat unele masuri anuntate de guvernul ungar pentru consolidarea finantelor publice ar putea avea un impact negativ asupra perspectivelor economice.

Totodata, calificativele Ungariei au fost confirmate la "BBB-" pentru imprumuturi pe termen lung si la "A-3" pe perioada scurta, se arata intr-un comunicat al S&P, transmite Mediafax.

"Ratingul tarii include efectul pozitiv al programelor de consolidare fiscala al precedentelor guverne", a afirmat Trevor Cullinan, analist al agentiei.

Acordul stand-by in valoare de 20 de miliarde de euro, incheiat cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, a reprezentat un fundament pentru politicile Ungariei in aceasta perioada si a redus costurile de finantare ale guvernului pe pietele de capital.

Printre masurile guvernamentale cu posibil impact advers asupra perspectivei macroeconomice pe termen mediu a Ungariei, cea mai importanta este instituirea unei taxe suplimentare asupra sectorului bancar, considera S&P. Impunerea acestui impozit va afecta capacitatea bancilor de a obtine capital si de a acorda credite.

"Perspectiva negativa reflecta opinia noastra ca anumite componente cheie ale planului guvernului de a consolida finantele publice s-ar putea dovedi nocive pentru perspectivele de crestere pe termen mediu", a spus Cullinan.

S&P ar putea retrograda ratingul Ungariei daca, pe parcursul anului urmator, ajunge la concluzia ca politicile guvernului nu vor determina o reducere pe termen mediu a datoriei raportate la PIB sau daca scade angajamentul executivului de a urmari politici de stimulare a cresterii.

Moody's a plasat vineri ratingul "Baa1" al Ungariei sub evaluare pentru o posibila retrogradare, din cauza riscurilor fiscale accentuate dupa suspendarea discutiilor cu FMI si UE privind acordul de imprumut extern incheiat in octombrie 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, Ungaria si Slovacia, cea mai ridicata inflatie din UE