Totodata, calificativele Ungariei au fost confirmate la "BBB-" pentru imprumuturi pe termen lung si la "A-3" pe perioada scurta, se arata intr-un comunicat al S&P, transmite Mediafax.

"Ratingul tarii include efectul pozitiv al programelor de consolidare fiscala al precedentelor guverne", a afirmat Trevor Cullinan, analist al agentiei.

Acordul stand-by in valoare de 20 de miliarde de euro, incheiat cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, a reprezentat un fundament pentru politicile Ungariei in aceasta perioada si a redus costurile de finantare ale guvernului pe pietele de capital.

Printre masurile guvernamentale cu posibil impact advers asupra perspectivei macroeconomice pe termen mediu a Ungariei, cea mai importanta este instituirea unei taxe suplimentare asupra sectorului bancar, considera S&P. Impunerea acestui impozit va afecta capacitatea bancilor de a obtine capital si de a acorda credite.

Citeste si:

"Perspectiva negativa reflecta opinia noastra ca anumite componente cheie ale planului guvernului de a consolida finantele publice s-ar putea dovedi nocive pentru perspectivele de crestere pe termen mediu", a spus Cullinan.

S&P ar putea retrograda ratingul Ungariei daca, pe parcursul anului urmator, ajunge la concluzia ca politicile guvernului nu vor determina o reducere pe termen mediu a datoriei raportate la PIB sau daca scade angajamentul executivului de a urmari politici de stimulare a cresterii.

Moody's a plasat vineri ratingul "Baa1" al Ungariei sub evaluare pentru o posibila retrogradare, din cauza riscurilor fiscale accentuate dupa suspendarea discutiilor cu FMI si UE privind acordul de imprumut extern incheiat in octombrie 2008.