Sectorul asigurarilor din Marea Britanie se anunta, in urmatoarea perioada, un mediu propice pentru fuziuni si consolidari in randul companiilor, fiind impulsionat recent de o serie de rezultate financiare solide si de imbunatatirea evaluarilor, scrie The Wall Street Journal.
Astfel, in timp ce multe alte companii financiare, precum bancile, inca se mai lupta cu efectele crizei financiare, unele consolidari au avut loc deja in sectorul asigurarilor, cu toate ca cea mai mare parte a intentiilor cu privire la fuziuni si achizitii a ramas numai la nivelul discutiilor.

Recent, Aviva a respins oferta de 5 miliarde de lire sterline a companiei RSA Insurance pentru divizia de asigurari generale, iar, anterior, Prudential PLC a esuat in preluarea operatiunilor asiatice ale American International Group (AIG).

"Ceea ce toate aceste anunturi evidentiaza este potentialul si apetitul pentru consolidare in cadrul sectorului", a spus Martin Brown, manager de investitii la Ignis Asset Management, dar multi vad insa pentru sectorul asigurarilor de viata o evolutie mai buna decat cel non-life.

Totodata, broker-ul Goldman Sachs a declarat ca oferta facuta de RSA Insurance sprijina evaluarea curenta a Aviva si va incuraja managementul acestei companii sa demonstreaze ca afacerea este pe drumul cel bun. Firma de brokeraj a adaugat ca vede compania Aviva la fel de atractiva, chiar daca un acord RSA nu se materializeaza, in viitor.

Un alt asigurator, Resolution Limited si-a consolidat pozitia in acest sector prin preluarea controlului asupra Friends Provident in anul 2009, dar si operatiunile cu asigurari de viata ale AXA din Marea Britanie in acest an. Pana in anul 2013, compania britanica intentioneaza, de asemenea, sa dezvolte un grup cu activitate in manegementul de active si asigurari de viata, cu o capitalizare de piata de 10 miliarde de lire sterline. Surse din piata vad societatile Prudential si Legal&General drept viitoare tinte in campania de extindere a Resolution.

„Prudential are o fransiza buna, bun cash flow, un bilant bun si management de calitate, in ciuda faptului ca preluarea operatiunilor asiatice ale AIG a picat”, a spus Iain Wells, manager al diviziei britanice a fondului Aegon Asset Management.

Insa, in timp ce fuziunile ar putea spori increderea si evaluarile din cadrul sectorului, titlurile companiilor de asigurari beneficiaza si ele in urma redresarii asigurarilor, situatie evidentiata de rezultatele bune inregistrate de diferit jucatori si de cresterea valorii dividendelor. Prudential, Aviva si RSA au reportat castiguri mai mari decat estimarile initiale in primul semestru si si-au majorat valoarea dividendelor, in timp ce Resolution a beneficiat de performanta buna inregistrata de divizia Friends Provident.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri