China, economia importanta cu cea mai puternica crestere, s-ar putea confrunta cu obstacole mai mari daca revenirea va frana in Statele Unite si in Europa, a declarat Roubini, la o conferinta la Kuala Lumpur, potrivit Mediafax.

Indicatorii privind PIB-ul Statelor Unite pe trimestrul al doilea ar putea fi revizuite in jos dupa cifrele "groaznice" din iunie de pe pe piata rezidentiala, a adaugat economistul poreclit "Dr. Doom" pentru prognozele sale pesimiste.

Masurile de austeritate menite sa reduca datoriile tarilor dezvoltate lovesc puternic in increderea consumatorilor si a firmelor, iar gospodariile din multe state cu economii importante se abtin de la cheltuieli, avertizeaza Roubini.

Citeste si:

Economiile emergente ar putea fi nevoite sa se obisnuiasca sa se bazeze pe cererea interna pentru crestere, intr-o perioada grea pentru statele dezvoltate, a continuat el.

"Stim ca a doua jumatate a anului va fi mai rea decat prima, deoarece pachetele de stimulare se transforma treptat in austeritate. Principalul scenariu este o revenire anemica, dar nu resping o noua recesiue in Statele Unite", a aatat economistul.

Somajul apropiat de 10% din SUA afecteaza puternic increderea consumatorilor si limiteaza consumul, cel mai important motor al economiei.