Moody's a redus ratingul Spaniei

Moody's a redus ratingul de top "Aaa" al Spaniei, la "Aa1", din cauza perspectivelor economice "slabe" ale statului iberic, transmite Bloomberg, conform Mediafax.

Perspectiva acordata ratingului este stabila, se arata intr-un comunicat transmis joi de Moody's.

Fitch a taiat ratingul de top al Spaniei in luna mai, iar Standard & Poor's inca din ianuarie 2009.

Masura luata de Moody's aplica noi presiuni asupra guvernului Zapatero, dupa de randamentele cerute de investitori pentru a imprumuta Spania au atins in luna iunie un maxim al perioadei de cand Spania este in zona euro.

Autoritatile spaniole se pregatesc sa adopte cel mai auster buget din ultimii 30 de ani, iar Zapatero incearca sa convinga investitorii ca poate reduce deficitul bugetar si ca poate aduce economia pe crestere, dupa aproape doi ani de recesiune.

Randamentul suplimentar cerut de investitori pentru obligatiunile pe 10 ani ale Spaniei a crescut joi la 1,99 puncte procentuale peste yield-ul bundurilor germane, de la minimul verii de 1,34 puncte inregistrat pe 27 iulie. Spread-ul a atins maximul istoric de 2,33 puncte pe 17 iunie.

In Irlanda si Portugalia, spread-urile s-au largit in aceasta saptamana la cele mai ridicate niveluri din "era euro", depasind 4 puncte procentuale peste bunduri.

"Perspectivele economice slabe" ale Spaniei si "deteriorarea considerabila" a finantelor publice, dar si "capacitatea degradata de a sustine datorii" sunt principalele argumente aduse de Moody's pentru masura anuntata joi.

Fitch califica Spania la "AA+", iar S&P la "AA".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Câini antrenați pentru a depista persoanele cu COVID-19
Setari Cookie-uri