IKEA a inghetat investitiile in proiecte noi rusesti

IKEA a inghetat investitiile pentru proiecte noi din Rusia, inclusiv in construirea celui mai mare mall european, si se va concentra pe dezvoltarea centrelor deja existente, potrivit publicatiei economice Vedomosti, preluata de Ria Novosti.

Autoritatile ruse au anuntat in aprilie ca IKEA va construi in apropierea Moscovei un centru comercial, denumit Mega-4, reprezentand o investitie de un miliard de dolari. Pentru dezvoltarea acestui proiect, grupul suedez a primit 50 de hectare de teren. Mall-ul va deveni cel mai mare din Europa daca va fi finalizat. Constructia acestuia ar fi trebuit sa inceapa in 2011 si finalizata in cel mult cinci ani, potrivit Mediafax.

IKEA a suspendat, insa, investitiile in proiecte noi rusesti pana la deschiderea unui centru comercial din orasul Samara, din sud-estul Rusiei europene. Inaugurarea mall-ului a fost amanata de opt ori incepand cu 2007 din cauza incalcarii regulilor referitoare la siguranta, iar data lansarii este inca incerta.

Seful al IKEA Rusia, Per Wendschlag, a afirmat ca noua strategie a grupului este concentrarea atentiei pe dezvoltarea magazinelor deja existente, in loc de deschiderea altora noi.

Planurile de investitii ale companiei suedeze in Rusia au fost influentate, probabil, de un scandal de coruptie declansat in februarie, in care au fost implicati doi directori de top ai IKEA Rusia, noteaza Vedomosti.

Per Kaufmann, manager pentru si Europa de Est, si Stephan Gross, manager pentru imobiliare in Rusia, au fost demisi pentru ca "au inchis ochii" la un caz de mita in care este implicat un subcontractor rus.

IKEA a intrat in 1999 pe piata rusa, unde detine 12 centre comerciale IKEA si 12 mall-uri din lantul Mega. Investitiile totale ale grupului in Rusia sunt estimate la patru miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri