Pimco este unul dintre cei mai mari creditori privati ai statului federal american.

Intr-o scrisoare lunara privind perspectivele de investitii, Gross a comparat aceasta datorie cu escrocheria inventata de italo-americanul Charles Ponzi, condamnat la inchisoare in 1920 dupa ce a atras investitorii cu randamente platite din contributiile altor clienti, informeaza Mediafax.

Investitorul financiar new-yorkez Bernard Madoff a fost condamnat in iunie 2009 la 150 de ani de inchisoare pentru ca a condus o escrocherie de acest tip, timp de mai multe decenii.

"Datoria publica seamana, in realitate, cu o escrocherie a la Ponzi. Chiar daca Statele Unite isi platesc uneori datoriile, se presupune intotdeauna ca atata timp cat exista creditori pentru noi imprumuturi, jocul poate continua la nesfarsit", a spus Gross.

Citeste si:

In conditiile in care cresterea economica este incerta, se pare ca Rezerva Federala va duce ceva mai departe logica lui Charles Ponzi, printr-un nou program de achizitii de obligatiuni, cerand pietelor sa nu se ingrijoreze in privinta deficitului bugetar, considera Gross.

"Va intreb - a existat vreodata o schema Ponzi mai flagranta? Niciodata. Unicitatea ei cere si un nou nume. O numesc «schema Sammy», in onoarea unchiului Sam si a politicienilor si cetatenilor care ne conduc in acest moment critic al istoriei", a scris Gross.

In ultimele saptamani au aparut in Statele Unite tot mai multe critici la adresa intentiei Fed de a furniza noi lichiditati in economie, de teama ca programul ar putea afecta stabilitatea economiei mondiale.