Ministrul de Finante, Brian Lenihan, a prezentat parlamentarilor detalii legate de masurile de austeritate care vor fi introduse anul viitor. Acestea includ reducerea alocatiilor pentru copii si a pensiilor din sectorul public. Masurile sunt esentiale pentru a preveni acutizarea crizei prin care trece Irlanda si pentru ca statul sa primeasca asistenta financiara de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI), potrivit Mediafax.

Bugetul urmeaza a fi aprobat de Parlament in mai multe sedinte.

Lenihan a mentinut, insa, proiectia de crestere economica a guvernului pentru anul viitor, de 1,7%, considerata de unii economisti si de Comisia Europeana (CE) ca fiind prea optimista. Guvernul estimeaza, de asemenea, ca economia va avansa cu 3,2% in 2012 si cu 3% in 2013. CE anticipeaza o crestere a economiei de 0,9% in 2011.

"Apreciem aprobarea bugetului pe 2011 de catre Parlament. Aceasta reprezinta un semn clar al angajamentului puternic al Irlandei pentru depasirea dificultatilor", a afirmat un purtator de cuvant al FMI.

Caderea pietei imobiliare a transformat Irlanda dintr-una dintre cele mai dinamice economii europene intr-un stat care a fost nevoit sa ceara ajutor extern pentru acoperirea costurilor finantarii si sprijinirea sistemului bancar.

Citeste si:

Partidele din opozitie acuza guvernul ca a gestionat incorect economia si ca a sacrificat suveranitatea Irlandei.

"Acest buget este bugetul unui guvern marioneta, care face ceea ce i-a fost dictat sa faca de catre FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana", a spus Michael Noonan, purtator de cuvant al partidului Fine Gael.

Premierul a promis alegeri anticipate dupa ce bugetul va fi adoptat de catre Parlament, alegeri pe care probabil le va pierde.

Bugetul pentru 2011 este cel mai sever dintr-un plan de austeritate de patru ani prin care se vizeaza economisirea a 15 miliarde de euro, suma echivalenta cu aproape 10% din Produsul Intern Brut anual, pentru reducerea celui mai mare deficit din regiune.