Rezerva Federala (Fed) a propus reglementari care ar putea duce la scaderea cu 90% a comisioanelor pentru tranzactiile prin carduri, ceea ce ar provoca pierderi Visa si MasterCard, transmite Bloomberg.
Fed a propus limitarea comisioanelor de transfer la 12 centi pe tranzactie, anunta Mediafax.

"Masura afecteaza semnificativ modelul de afaceri al furnizorilor de carduri", a declarat Scott Valentin, analist la FBR Capital Markets.

Visa si MasterCard, cei mai mai operatori de retele de carduri la nivel mondial, impun comerciantilor, in medie, un comision de circa 1% din pretul de achizitie, indiferent de costuri, pe care il transfera bancilor emitente.

Daca va fi aprobata, modificarea, aflata in prezent in dezbatere publica, va anula cea mai mare parte din veniturile anuale estimate la 15 miliarde de dolari, ale bancilor americane care emit carduri Visa si MasterCard, intre care Bank of America, JP Morgan Chase si Wells Fargo.

"Acesti giganti ai cardurilor de credit si bancile impun comisioane care nu au nicio legatura cu costurile reale de procesare, iar retailerii si comerciantii nu au cum sa negocieeze sau sa se opuna majorarilor", a declarat Richard Durbin, senator democrat din Illinois.

El a aratat ca noua lege implica Rezerva Federala si schimba aceasta dinamica.

In urma informatiilor, actiunile Visa au scazut cu 13%, iar cele ale MasterCard cu 10%.

Fed nu a decis cum sa aplice o regula care sa impuna bancilor sa permita comerciantilor sa aleaga intre cel putin doi operatori de retele de debit pentru directionarea tranzactiilor, o schimbare care ar crea o concurenta mai mare.

Potrivit MasterCard, Fed nu ia in considerare costurile integrale suportate de emitentii de carduri pentru operarea programelor de debit, iar noile reguli vor transfera costurile de la comercianti la utilizatori.

"Experienta demonstreaza ca utilizatorii si nu bancile sau retelele de plata vor pierde cel mai mult ca urmarea a noilor reglementari", a declarat Noah Hanft, jurist al MasterCard in New York.

Visa, care obtine 20% din venituri din operatiunile de debit din SUA, a aratat ca aplicarea acestor reglementari vor produce consecinte nedorite pentru industria de profil si utilizatori.

Asociatia liderilor din industria americana de retail, care reprezinta companii precum Wal-Mart Stores, Home Depot si Target, comsidera ca propunerea Fed reprezinta un pas in directia reducerii costurilor comerciantilor si clientilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri