Merkel a insistat ca si alte state membre ale Uniunii Europene sa urmeze exemplul modelului de austeritate adoptat de Germania, cea mai mare economie a Europei, relateaza Mediafax.

"Masurile de economisire si cresterea economica nu se exclud reciproc. Mi s-au facut reprosuri si mi s-a spus ca Germania ar trebui sa contribuie la crestere si ca daca iei calea consolidarii, pui in pericol cresterea. Insa in ultimii doi ani am avut parte de o experienta foarte interesanta. Am redus cheltuielile, dar am avut o crestere economica de 3,6% anul trecut", a afirmat oficialul german.

Cancelarul si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea privind aparitia unor prime semne de protectionism dupa criza economica si a facut apel la decidentii politici mondiali sa incheie in acest an un acord comercial.

Al 41-lea Forum Economic Mondial reuneste pana duminica 2.500 de participanti in statiunea montana elvetiana Davos. La conferinta iau parte 35 de sefi de state si de guverne, 80 de ministri, opt guvernatori de banci centrale si 1.400 de actori ai scenei economice mondiale. Forumul are ca tema pentru acest an "Norme comune pentru o realitate noua".