Armata i-a transmis presedintelui Hosni Mubarak un mesaj ascuns, cand a anuntat ca nu va actiona impotriva protestatarilor, si anume ca nu vrea sa-l umileasca si sa "sfarseasca precum Nicolae Ceausescu", a declarat un participant la mitingul de la Cairo, scrie 9AM.ro.

Comentand asigurarile militarilor privind securitatea protestatarilor, Muhammad Warsi, un chirurg in varsta de 60 de ani, a declarat ca "mesajul ascuns" transmis de comandamentul superior al armatei "este acelasi mesaj transmis de elitele tarii". "Ei ii spun (lui Mubarak) «Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem sa te umilim. Nu vrem sa sfarsesti ca (presedintele roman) Nicolae Ceausescu. Pleaca in pace", a declarat Warsi, citat de editia electronica a The Guardian.

Egiptenii, care cu doar cateva zile in urma nu s-ar fi gandit sa protesteze, sa vorbeasca de rau despre Mubarak, care se afla la putere de 30 de ani, sau sa le dea jurnalistilor cu care stau de vorba numele lor, au gasit curajul sa isi exprime liber opiniile, comenteaza publicatia.

"Este un proces nou pentru noi. Sunt primii nostri pasi. Nu stim, inca, incotro ne indreptam", a declarat Mohammed Gaber, un inginer IT in domeniul petrolier care participa marti la mitingul de un milion de persoane, in Piata Tahrir, din centrul capitalei egiptene. "Ca sa fiu cinstit, sunt in continuare surprins. Nimeni nu se astepta la asa ceva. Daca s-ar fi adunat un grup de studenti, ar fi fost zdrobiti imediat", a continuat el.

Admiratia pentru tineri este o tema frecventa a discutiilor intre protestatari. "Imi este rusine de generatia mea. Noi, batranii, am stat linistiti si am trait zeci de ani de coruptie, fara sa ridicam un deget", a declarat Aza el-Hadari, un librar, in varsta de 63 de ani. "Aceasta generatie mi-a dat inapot cei mai buni ani din viata mea. Il compatimesc pe Mubarak, care, pana la urma, a fost un erou al efortului de razboi din 1973, ca este obligat sa plece cu atat de putina demnitate. (...) Va ramane in istoria Egiptului ca presedintele care a ordonat impuscarea fiilor si fiicelor sale", a subliniat el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Vin bani la buget: ANAF a vandut ARO-ul lui Ceausescu