A cheltui versus a economisi

Sau, in alte cuvinte, impactul pe care economia "gri" il are asupra afacerilor de retail, a cresterilor afacerilor, asupra activitatii bancare si cresterii economice pe termen lung a unei tari.

Economia gri este o problema cu care Romania se confrunta de multa vreme, este subiectul despre care toata lumea vorbeste, insa pe care nimeni nu vrea sa il abordeze in adevaratul sens al cuvantului.

Economia in numerar a unei tari are efecte negative, profunde si pe termen lung asupra potentialului de crestere a unei natiuni, deoarece transfera banii din sectoarele de productie si cele economice, pentru a da posibilitatea crearii si a consumului de obiecte de unica folosinta, care nu adauga o valoare reala. Aceasta este, de asemenea, cauza principala pentru care noi avem taxa TVA excesiva, aceasta fiind singura modalitate sigura prin care guvernul poate colecta venituri sigure.

Romania - piata locurilor de munca

Structura fiscala de tipul PAYE (pay-as-you-earn/plateste pe masura ce castigi) aplicata in prezent in Romania pune presiune extrema asupra angajatorului si a angajatului. Aceasta aproape forteaza micii proprietari de afaceri si cei care desfasoara activitati independente sa gaseasca modalitati de a evita plata impozitelor. Efectul net este ca masele de salariati sunt platiti cu salariul minim in documente, iar restul in numerar, ceea ce provoaca un efect de spirala care ne afecteaza pe toti in mod direct si indirect.

Structura romaneasca a taxelor pentru afaceri, in general, este atractiva, in ceea ce priveste standardele mondiale. O cota unica de impozitare de 16% este foarte atractiva pentru business-urile care vin in Romania, insa acest lucru nu se aplica pentru angajatori si angajati. In prezent raspunderea se rasfrange asupra angajatorilor care trebuie sa plateasca nu doar propriile taxe, ci si pe cele ale angajatului, ceea ce duce bugetul lunar necesar la aproximativ 61% din salariul net al angajatului (asadar 161% in total).

Citeste si:
Sub 2% din legumele importate conțin reziduuri de pesticide peste...
Aproape 2% din legumele și...

Efectul este acela ca oamenii, de obicei la nivel global, gasesc modalitati prin care sa evite "scurgerile de impozit" chiar si atunci cand aceste costuri sunt cu mult mai mici, asa ca nu ne ramane decat sa ne imaginam ce se intampla aici.

Economisiri

Din perspectiva unei persoane care a crescut in afara Romaniei si a revenit in tara in 1990, mi s-a parut mereu fascinant cat de bine imbracat este romanul de rand, cum ei au mereu cele mai noi modele de telefoane mobile, cum aici exista mai multe masini noi per capita decat in restul Europei. bazandu-ne pe raportul salariilor si cum numarul mall-urilor, al magazinelor (chiar si a celor de electronice) este destul de mare si toata lumea calatoreste in strainatate in vacanta. Motivul este simplu: ce altceva poti face cu banii cash? Din punct de vedere cultural, nu suntem o natie obisnuita sa economiseasca si, cu cat avem mai multi bani cash, cu atat economisim mai putin. Cheltuielile lunare medii de uz casnic sunt scazute, nu ne incurajeaza sa economisim, insa efectele pe termen lung sunt devastatoare.

La noi nu exista o educare in masa in ceea ce priveste modalitatile pe termen lung de crestere a averii, ne bazam pe mostenire pentru a avea o casa, mai degraba decat pe propriile economii, iar asta, in opinia mea, are un efect direct asupra economiei gri.

Poate modalitatea mea de gandire este simplista, insa incercati sa va imaginati cele de mai jos ca un exemplu:

Citeste si:
Mihai Chirica va candida la primaria Iasi din partea PNL
Mihai Chirica a confirmat...

Salariul mediu in Bucuresti este de 650 Euro /luna, net

Costurile angajatorului sunt de 1046.50 Euro /luna

Ceea se intampla in prezent (in termini aproximativi):

Salariile declarate 350 Euro

Citeste si:
Unde vor fi deschise noi FABRICI si depozite in Romania
Unde vor fi deschise noi...

Costurile angajatorului 563.50 Euro

Soldul platit in numerar 300 Euro

Cost total: 863.50 Euro

Economia angajatorului/pierderile statului: 183.00 Euro

Dar lucrurile nu se termina aici, asta inseamna ca angajatorul nu plateste taxe pe cei 183 euro, ceea ce inseamna ca venitul statului de micsoreaza cu alti 29.30 euro, ceea ce duce la o pierdere totala din bugetul statului de 212.30 euro. Mai mult, aici putem observa ca impactul real creste odata cu cresterea salariului net.

A imprumuta sau a inchiria

Efectele negative care au un impact real asupra economiei sunt reducerea capacitatii de imprumut a angajatului, fapt ce nu ii permite acestuia sa isi faca un plan pe termen lung de crestere a averii. Toate acestea vor influenta, mai departe, economia, atunci cand va veni timpul sa iasa la pensie.

Spre exemplu, daca aceeasi persoana ar fi mers la banca sa ia un imprumut pentru prima casa, ori sa investeasca intr-o proprietate, lucrurile ar avea urmatorul curs:

  • Pentru o rata de 350 euro/luna, angajatul ar putea imprumuta in jur de 13.600 de euro, care nu sunt suficienti pentru a achizitiona o casa ori un apartament.
  • La o rata lunara de 650 de euro/luna, angajatul ar putea imprumuta in jur de 29,000 de euro, suficienti pentru a cumpara o locuinta, ori un apartament pentru investitii.

Economia gri cauzeaza, de fapt, caderea sectorului imobiliar, pentru ca oamenii nu isi permit sa se incumete la un imprumut bancar, din cauza ca nu economisesc. Insa imaginati-va urmatoarele:

Schimbarea perceptiei

Salariul mediu 650 euro

Taxe si beneficii sociale de 35% 227.5 euro

Costurile totale ale angajatorului 877.5 euro

Astfel, statul ar primi aceeasi suma ca acum, angajatul si-ar declara tot venitul si, automat, va plati taxe pentru venitul total, angajatul va primi aceeasi suma de bani si va fi eligibil pentru a face un imprumut in vederea cumpararii unei locuinte, ori pentru a investi intr-o proprietate.

In acest mod va fi stimulat un sector de business care va creea locuri de munca, va stimula fabrici si va incuraja cresterea pe termen lung a avutiei populatiei.

Poate parea simplist, insa aceasta este baza cresterii si emergentei economiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Interviuri »Citeste si
Dăianu: Reducerea taxelor și impozitelor, o greșeală
Setari Cookie-uri