In 2016 Romania s-a mentinut pe prima pozitie in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste vanzarile de credite neperformante. Acest fapt a venit pe fondul unei rate a creditelor neperformante care s-a situat peste nivelul asteptarilor BNR si a inregistrat un nivel mai mult decat dublul mediei europene (care este aproximativ 5%).

Exercitiul de Evaluare a Calitatii Activelor va aduce o presiune suplimentara asupra bancilor romanesti

In perioada urmatoare, estimam ca va continua activitatea de curatare a bilanturilor bancare, pe fondul derularii Exercitiului de Evaluare a Calitatii Activelor (Asset Quality Review, „AQR”), in conformitate cu cerintele Autoritatii Bancare Europene. Ne asteptam ca in urma AQR sa creasca stocurile de credite neperformante ca efect al criteriilor mai numeroase si mai restrictive utilizate in evaluarea debitorilor bancari.

Desi nu s-a anuntat inca perioada derularii exercitiului AQR, asteptat sa inceapa in 2016, unele banci deja se pregatesc in acest sens. Conform metodologiei AQR, criteriile de clasificare a unui credit ca neperformant se inaspresc si au in vedere, pe langa criteriile clasice (reprezentate in mare parte de istoricul de plata al clientului), factori ce tin de situatia financiara a clientului (de exemplu capacitatea clientului de a sustine rambursarea creditelor din EBITDA sau din fluxurile viitoare de numerar).

Astfel, ne putem confrunta cu situatia in care o companie care opereaza cu marje mici si EBITDA aproape de zero, care nu a avut pana acum probleme cu rambursarea creditelor, sa fie reclasificata din debitor performant in neperformant din cauza faptului ca situatia sa financiara nu sustine rambursarile viitoare ale imprumuturilor contractate.

In calitate de consultanti in procesul de pregatire AQR, a fost o provocare sa convingem bancile in a intelege ca nu mai conteaza doar istoricul de plata al clientilor, ci si „cum arata firmele” din punct de vedere istoric si al planurilor viitoare de afaceri.

Estimam ca vanzarile de credite neperformante vor neutraliza partial efectele AQR, astfel incat rata creditelor neperformante, retail si corporate, va inregistra o stagnare in 2017 si o usoara descrestere in 2018.

Acordarea de concesii clientilor neperformanti nu reprezinta o optiune pentru banci

Atat bancile, cat si BNR, descurajeaza acordarea de concesii clientilor neperformanti, pentru a nu crea hazard moral - situatiile in care clientii bun platnici devin rau platnici pentru a beneficia la randul lor de un discount.

S-a vehiculat ca legea darii in plata produce hazard moral intrucat o parte dintre debitorii care vor solicita stergerea datoriilor nu sunt dintre cei cu probleme financiare grave, ci dintre cei care nu mai vor sa plateasca.

Astfel, este foarte putin probabil ca bancile sa vrea sa isi asume hazardul moral prin acordarea unor concesii clientilor. Vor prefera vanzarile de credite, care, de regula, se efectueaza cand bancile epuizeaza caile legale de recuperare sau cand devine ineficienta continuarea acestora din perspectiva cost - beneficiu.

Maximizarea valorii tranzactiilor cu credite neperformante reprezinta un exercitiu complex

Calitatea portofoliului oferit spre vanzare este foarte importanta, insa nu este suficienta. Pentru a maximiza valoarea unui portofoliu propus spre vanzare luam in considerare urmatorii factori:

Competitia. In tranzactiile pe care le intermediem incercam sa atragem atat investitori locali, cat si internationali. De multe ori acestia vor incheia parteneriate in vederea finalizarii tranzactiei.

Calitatea informatiei. Vanzatorul trebuie sa se prezinte cu informatii cat mai complete si mai „curate”, pentru a face de la inceput o impresie favorabila investitorilor si pentru a le oferi acestora detalii suficiente pentru analiza.

Structura portofoliului. Investitorii prefera portofolii segmentate dupa anumite criterii, in locul unor portofolii generale (de exemplu portofolii care sa includa corporate si retail, garantat si negarantat etc.)

Valoarea portofoliului. Investitorii regionali prefera portofolii de dimensiuni relativ mari (peste 100 milioane EUR), care sa „merite efortul”, pe cand cei locali sunt interesati si de tranzactii de valori mai reduse.

Disponibilitatea informatiei. Investitorii regionali tind sa fie mai „sofisticati”, sa solicite mai multe informatii pentru efectuarea analizelor interne, care necesita depunerea de eforturi suplimentare de catre vanzator.

Experienta investitorilor pe piata din Romania. Investitorii care au mai efectuat tranzactii pe piata locala se vor simti mai „confortabil” in fata unei noi tranzactii, comparativ cu investitorii care sunt la prima lor tranzactie. Acestia din urma vor dori sa afle mai multe aspecte despre piata locala, procesele de colectare si executare pe care le aplica bancile inainte de a scoate un portofoliu la vanzare.

Stabilirea pretului tranzactiilor cu credite neperformante reprezinta o provocare pentru investitori

Portofoliile se vand cu un discount ce poate varia semnificativ in functie de mai multi factori, dintre care mentionam: tipul creditului, vechimea, structura si calitatea garantiilor, tipurile de proceduri legale care afecteaza debitorii vanduti si stadiul acestor proceduri.

De exemplu, sa presupunem ca se vinde un credit neperformant de 1 milion RON, garantat cu o cladire industriala evaluata la 1,2 milioane RON, situata intr-o comuna oarecare din Romania. Desi poate parea atractiv ca investitorul sa intre in posesia cladirii si sa o execute, aceasta poate fi nevandabila sau vandabila foarte greu. Acest fapt poate deriva din specificul cladirii (industriala) si din procedurile legale care trebuie urmarite, adeseori de lunga durata si care implica cheltuieli suplimentare.

Conform studiului BERD „Creditele neperformante: Impedimente legale si de reglementare, 2016”, exista mai multe obstacole ce descurajeaza investitiile in credite neperformante in Europa Centrala si de Est. Dintre acestea, amintim sistemul judiciar subdezvoltat, precum si procedurile de insolventa si executare lente si ineficiente. Astfel, stabilirea valorii juste a portofoliului de credite neperformante oferit spre vanzare devine o provocare atat pentru investitori, cat si pentru consultanti.

Andra Vasile este manager departament suport in tranzactii in cadrul Deloitte Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri