Un fost angajat care a lucrat ca moderator în cadrul Facebook, în Kenya, acuză compania de trafic de carne vie. El a anunțat că va da în judecată compania mamă - Meta pentru că a împins oamenii la muncă forțată, distrugând sindicatele de angajați.

Daniel Motaung, un fost moderator Facebook a cărui experiență a făcut obiectul unui raport din februarie al revistei Time, a fost angajat de Sama, o firmă de externalizare tehnologică din San Francisco, pe care Facebook a contractat-o pentru a modera conținutul platformei, scrie Business Insider.

Acuzațiile lui Motaung împotriva companiilor Facebook și Sama au fost incluse într-o petiție depusă la Tribunalul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Relații de Muncă din Kenya. Daniel Motaung a declarat pe propria răspundere atașată petiției sale că nu i s-a spus în timpul procesului de recrutare că va lucra pentru Facebook sau că jobul lui ar presupune vizualizarea conținutului grafic violent și deranjant. El s-a mutat din Africa de Sud în capitala keniană Nairobi pentru a lucra pentru Sama.

Motaung a spus că a trebuit să vadă imagini și videoclipuri cu decapitări și abuzuri sexuale săvârșite asupra copiilor, ca parte a muncii sale. În petiția sa, bărbatul spune că a fost diagnosticat cu tulburare de stres post-traumatic.

Anunțurile de angajare au fost „create pentru a păcăli candidații nebănuiți să devină, fără să știe, moderatori de conținut Facebook”. Acest lucru echivalează cu traficul de persoane, conform legislației din Kenya.

Aplicasem la acest job exact după terminarea facultății. Aveam un scop clar în minte, să mă scot pe familia mea și pe mine din sărăcie. Însă, șase luni mai târziu, sănătatea mea fizică și psihică a fost distrusă”, a declarat Daniel Motaung, bărbatul care acuză Facebook de trafic de persoane.

Motaung a spus că a încercat să înființeze un sindicat al angajaților ca urmare a conținutului traumatizant pe care moderatorii au trebuit să-l urmărească și că a fost concediat din cauza activităților sale sindicale.

„Nu ar trebui să li se permită lui Mark Zuckerberg și celor de la firme precum Sama să trateze oamenii așa. De aceea fac asta. Nu suntem animale. Suntem oameni și merităm să fim tratați ca atare”.

În procesul intentat celor de la Facebook, kenianul cere celor două companii pentru care a lucrat să implementeze măsuri de sprijin pentru sănătatea mintală a celor care moderează conținuturile cu impact violent și deranjant. El mai solicită, de asemenea ca angajații să fie plătiți la fel cum sunt remunerați și salariații Facebook cu normă întreagă.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri