Statul roman risca sa reintre in atentia Comisiei Europene, in urma taxelor suplimentare noi care vizeaza produse cum ar fi energia electrica, gazul natural sau carbunele, avertizeaza Deloitte Tax.

Principalele modificari semnalizate de consultantii fiscali Deloitte sunt:

• taxele pentru fiecare MWh facturat de operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaz natural

• 0,5% din veniturile societatilor care se ocupa cu extractia/ exploatarea si comercializarea resurselor naturale (inclusiv carbunele).

„Neconformitatea acestor taxe suplimentare cu legislatia europeana se observa cel mai usor pentru produsele accizabile (carbune, gaz si electricitate). Pentru acestea, principiile si regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul intregii Uniuni Europene”, a subliniat Mihai Petre, Senior Manager Vama si Comert International in cadrul Deloitte Romania.

Chiar daca, in contextul actual al economiei, Romania se afla in situatia in care trebuie sa gaseasca solutii de a suplimenta veniturile bugetului de stat, aceste solutii trebuie sa fie conforme cu legislatia europeana.

„Orice altfel de demersuri nu vor fi sustenabile pe termen lung si pot atrage sanctiuni pentru Romania, asa cum a fost si cazul eliminarii antrepozitelor fiscale de depozitare a produselor accizabile in septembrie 2010, pe care am reusit sa le reintroducem anul acesta cu ajutorul Comisiei Europene”, concluzioneaza Mihai Petre.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Pretul energiei electrice a atins din nou maximul istoric