Introducerea cotei reduse de TVA de 9% la paine si produsele de panificatie este un pas important in directia reducerii evaziunii fiscale in acest sector, insa aceasta trebuie corelata cu o canalizare a eforturilor inspectiilor fiscale catre zonele care prezinta un risc fiscal ridicat si, in acelasi timp, cu simplificarea procesului de plata a taxelor.
"Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multa vreme. De altfel, Romania era unul dintre putinele state europene care nu aplica cote diferentiate de TVA pentru alimentele de baza. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei masuri, este de asteptat ca aceasta sa duca si la o stimulare a consumului, iar, daca va fi corelata cu o activitate sustinuta de control, vom putea asista in timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector", a declarat Daniel Anghel (foto), partener in departamentul de consultanta fiscala al PwC Romania.

El sustine ca aceasta cota redusa de TVA sa fie extinsa si la alte alimente de baza, precum laptele, carnea, zaharul si uleiul.

"In plus, asa cum s-a demonstrat, introducerea taxarii inverse la cereale a reprezentat o masura care a diminuat evaziunea fiscala din acest sector, dar in acelasi timp nevoie in continuare de masuri fiscale curajoase pentru a combate concurenta fiscala neloiala si a creste gradul de colectare a veniturilor la buget. In acest context, introducerea taxarii inverse si la livrarile de energie catre companii si pentru tranzactiile cu certificate verzi, masura permisa de Bruxelles, se adauga in mod firesc masurilor anti-evaziune initiate de autoritatile fiscale", a precizat Daniel Anghel.

Totusi, o reducere vizibila a evaziunii fiscale nu poate fi asigurata fara o completare a initiativelor de mai sus cu alte masuri, atat de ordin legislativ (cum ar fi implementarea taxarii inverse si pentru alte domenii ce reprezinta un risc fiscal ridicat), cat si de ordin administrativ, cum ar fi reforma ANAF, focalizarea inspectiilor fiscale pe zonele cu risc sporit de evaziune fiscala etc.

Pe de alta parte, pentru a compensa efectele bugetare ale reducerii TVA la produsele de panificatie, Executivul s-a orientat catre introducerea unor accize noi. Astfel, in sfera accizelor nearmonizate se vor introduce accize pentru bijuteriile din aur, armele de vanatoare, ceasuri sau masini de lux. Pentru accizele armonizate, s-a propus majorarea accizei pentru alcoolul etilic de la 750 euro la 1000 euro pe hl de alcool pur.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri