Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca demisia este un act personal, iar judecatorul Toni Grebla poate alege sa-si dea demisia, Curtea Constitutionala neputand sa-i ceara acest lucru, scrie Mediafax.

"In legatura cu demisia, vreau sa va spun ca demisia este un act personal, daca dumnealui va alege sa-si dea demisia, este alegerea lui. Nu putem sa-i cerem demisia pentru ca legea noastra spune ce se intampla in situatii de genul acesta", a spus Zegrean.

El a mai explicat ca Grebla poate fi cercetat fara nicio aprobare. "Deci dumealui poate fi cerecetat fara nicio aprobare de la nimeni, doar in momentul in care s-ar pune problema arestarii sau trimiterea in judecata, atunci se cere aprobare din partea institutiei care a aprobat numirea la Curte. Din acel moment, mandatul lui este suspendat", a precizat Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus ca pentru judecatorii CC a fost "o surpriza uriasa" situatia lui Toni Grebla. "Pentru noi a fost o surpriza uriasa, este pentru prima data cand un judecator, o persoana de la Curte a fost in aceasta situatie. Ne-a socat, nu am stiut pana nu am vazut la televizor si nu am primit comunicatul DNA", a spus Zegrean.

Curtea Constitutionala a transmis si un comunicat de presa in care a aratat, referitor la urmarirea penala a lui Toni Grebla, ca judecatorii CC sunt suspendati din functie atunci cand sunt trimisi in judecat, precizand ca orice persoana beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la pronuntarea unei decizii definitive. "Pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, orice persoana, inclusiv judecatorul Curtii Constitutionale, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (11) din Constitutia Romaniei, republicata", arata CC, intr-un comunicat de presa transmis dupa ce judecatorul Toni Grebla a fost pus sub urmarire penala de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Citeste si:
Magistratii cer presedintelui sa repare problemele din justitie
Asociatii de magistrati cer...

Potrivit sursei citate, judecatorii Curtii Constitutionale pot fi urmariti penal fara incuviintare, dar nu pot fi arestati sau trimisi in judecata decat in conditiile legii. De asemenea, judecatorii CurtiiConstitutionale sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala.

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost dus cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii i-au adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Mihai Tudose a demisionat din Pro Romania