DIICOT a destructurat o grupare evazionista care actiona in domeniul petrolier, dupa ce membrii acesteia au spalat bani si au facut evaziune fiscala de peste 14 milioane de euro.

Procurorii au suspiciuni ca membrii gruparii, in perioada 1 octombrie 2012 - 31 august 2014, s-au constituit in cadrul unui grup infractional organizat pentru a comite infractiuni de spalare de bani si de evaziune fiscala in domeniul comertului cu produse accizabile reprezentate de motorina Euro5 obtinuta din uleiuri minerale. "Membrii gruparii actionau sistematic prin realizarea de achizitii intracomunitare de uleiuri minerale de la furnizori din Austria, Germania, Ungaria, cu beneficiari societati comerciale controlate in fapt tot de acestia de pe teritoriul Bulgariei si Ciprului, desi marfurile au fost pastrate pe teritoriul Romaniei si comercializate prin intermediul unor persoane juridice controlate in fapt de membrii aceleiasi grupari infractionale", sustin anchetatorii, citati de Mediafax.

Potrivit DIICOT, dupa ce se crea, prin intermediul unor firme din Romania, aparenta originii legale a motorinei Euro5 cu acciza platita si cu taxa pe valoare adaugata deductibila creata, produsele petroliere erau livrate beneficiarilor finali din Romania. "La acelasi grup infractional au aderat mai multe persoane care au rolul de a crea aparenta transportului produselor accizabile in cadrul unei livrari intracomunitare, fara ca marfurile sa paraseasca in fapt teritoriul Romaniei, membrii gruparii fiind sprijiniti de mai multe persoane", mai spun anchetatorii.

Gruparea ar fi reusit astfel sa se sustraga de la plata accizei aferente cantitatilor de motorina Euro5 comercializate prin intermediul mai multor societati comerciale din Romania. Conform procurorilor, desi pentru aceste cantitati nu a fost platita acciza aferenta la bugetul statului, motorina a ajuns sa fie consumata pe teritoriul Romaniei. "Totodata se retine ca membrii gruparii, in perioada mentionata, au dobandit sume de bani reprezentand TVA-ul (TVA deductibil creat artificial prin operatiunile fictive inregistrate in contabilitate) si acciza nevirate la bugetul general consolidat al statului provenite de infractiunea de evaziune fiscala, aceste sume de bani fiind retrase de membrii gruparii in numerar sau prin alte plati efectuate catre societati comerciale controlate tot de acestia, cunoscand ca sumele de bani provin din comiterea de infractiuni. Subsecvent, aceste sume de bani au fost fie reinvestite de membrii grupului infractional, fie au fost pastrate de acestia", mai arata DIICOT.

In acest dosar, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au facut, miercuri, 25 de perchezitii in Ploiesti, Bucuresti, Oradea si Ilfov. In urma actiunii, noua persoane au fost retinute, urmand sa fie solicitata instantei arestarea preventiva a acestora. Ancheta a fost declansata ca urmare a unei sesizari primite de la Directia Generala Antifrauda din ANAF.

Citeste si:
Trei indivizi au obtinut credite cu acte false
Trei suspecti retinuti de...

Sursa foto: Flickr.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Orban cere analizarea rambursarilor de TVA si rectificarea bugetara