Procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost reclamata la CSM de avocata lui Remus Truica, Angela Ciurea, dupa ce Hosu a facut o declaratie publica in care a oferit informatii confidentiale din ancheta in care este vizat omul de afaceri.

Potrivit sesizarii depuse de avocat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in cursul zilei de marti, pe posturile publice de televiziune, procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, "a facut afirmatii de natura sa inoculeze opinei publice convingerea ca numitul Truica Remus se face vinovat de savarsirea unui concurs de infractiuni", potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, Hosu a declarat ca: "o serie de persoane au constituit un grup infractional organizat, initiat de catre inculpatul Remus Truica, avand ca scop obtinerea unor credite (…) s-a obtinut un numar de 17 credite, toate neperformante, toate nerambursate, un numar de 15 credite avand ca beneficiar real pe Remus Truica, (…) luate prin diferite persoane interpuse. Prejudiciul total cauzat patrimoniului BRD se ridica la 43,5 milioane de euro".

Astfel, avocata omului de afaceri considera ca afirmatiile procurorului DIICOT sunt de natura a aduce atingere prezumtiei de nevinovatie, reglementata de articolul 4 din Codul de Procedura Penala. Mai mult, arata aparatoarea lui Remus Truica, conduita Giorgianei Hosu este "regretabila si contravine normelor deontologice prevazute de Statutului Magistratilor". "Prin afirmatiile exprimate in spatiul public de catre procurorul sef adjunct al DIICOT, care nu este procuror de caz, au fost incalcate in mod nepermis dispozitiile art. 9 din Codul Deontologic al Procurorilor si Judecatorilor, potrivit carora magistratii trebuie sa fie impartiali in indeplinirea atributiilor profesionale si trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea lor", se arata in sesizarea depusa la CSM.

De asemenea, in documentul citat se precizeaza ca au fost incalcate si dispozitiile Codului Deontologic, potrivit carora judecatorii si procurorii au obligatia de a nu dezvalui sau folosi pentru alte scopuri decat cele legate direct de exercitarea profesiei informatiile pe care le-au obtinut in aceasta calitate. "Interviul procurorului sef adjunct a continut date din dosarul de urmarire penala, guvernat de principiul confidentialitatii, date care au fost redate inexact, atat in ceea ce priveste natura activitatilor pretins infractionale, cat si sub aspectul urmarilor retinute de procurorul anchetator in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale", conform documentului precizat.

Avocata lui Remus Truica mai reclama faptul ca aceste declaratii publice au fost facute inaintea aparitiei pe site-ul DIICOT a comunicatului oficial, in fata cladirii structurii din Ministerul Public, in timp ce audierile suspectilor sau inculpatilor erau in desfasurare, in conditiile in care nu erau finalizate nici procedurile de aducere la cunostinta a invinuirilor. "Se observa ca aceasta (Giorgiana Hosu- n.r.) se exprima in termeni categorici cu privire la vinovatia suspectului Remus Truica si a altor persoane cercetate in acest dosar, inclusiv functionari bancari. (...) Modalitatea de exprimare a procurorului Hosu este de natura a crea grave prejudicii de imagine persoanelor cercetate in acest dosar, in situatia in care, cu titlu de judecata de valoare, desi recunoaste ca cercetarile se afla intr-o faza incipienta, procurorul adjunct al DIICOT se substituie judecatorului si incalca in mod flagrant si revoltator, dreptul fundamental al oricarei persoane de a fi considerata nevinovata pana la pronuntarea unei solutii definitive in cauza", conchide aparatoarea lui Remus Truica in sesizarea transmisa CSM.

Sesizarea avocatei lui Remus Truica a fost inregistrata la CSM, miercuri, ea urmand sa fie data in lucru. Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa stabileasca daca va sesiza Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile publice ale Giorgianei Hosu.
Procurorul sef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu a declarat, marti, ca omul de afaceri Remus Truica este initiatorul grupului infractional organizat care timp de doi ani ar fi accesat credite bancare in baza unor documente false, BRD fiind prejudiciat cu peste 43 de milioane de euro. Hosu a spus, intr-o declatie publica, ca persoanele vizate in acest dosar au accesat, in baza unor documente falsificate, 17 credite neperformante si nerambursate.

"Grupul infractional este format din 30 de persoane care au accesat credite bancare care ulterior ajungeau, in mare parte, la Remus Truica", a spus procurorul sef adjunct al DIICOT, precizand ca din cele 17 credite, in cazul a 15 banii au ajuns la omul de afaceri Remus Truica. Aceasta a mai aratat ca, in general, banii obtinuti din aceste credite bancare au fost folositi pentru achizitia de imobile si ambarcatiuni de lux si ca la acest moment este pus sechestru pe averile celor implicati in acest dosar, pe bunuri a caror valoare se apropie de suma constatata prejudiciu. Conform sursei citate, in acest dosar sunt implicate si persoane care au avut functii de conducere in BRD, precum si notari si evaluatori, iar solicitarea pentru credite si evaluarile se faceau intr-un timp extrem de scurt, chiar si de o zi, aceste credite in valoare de milioane de euro ajungand sa fie garantate cu terenuri de cateva zeci de mii de euro.

"Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost rambursat, iar toate cele 17 credite au fost acordate cu incalcarea tuturor normelor legale sau monetare", a adaugat procurorul sef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu. Intrebata daca printul Paul are calitatea de martor in acest dosar, Giorgiana Hosu a confirmat. Ulterior declaratiilor facute de Giorgiana Hosu, DIICOT a transmis un comunicat de presa oficial in care anunta ca in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala in cazul a 30 de persoane. Astfel, procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in cazul lui Lucian Cojocaru si Remus Truica, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Ștefania Gavrilescu, Dana Bajescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac si Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

A fost inceputa urmarirea penala si in cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infractional organizat, instigare la inselaciune, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani. De asemenea, a fost inceputa urmarirea penala si in cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truica, Ilie-Marius Coconete, Ștefan Munteanu, Ionut Victor Nicoresteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lisu si S.N.E, pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani. In cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu si Marian Gheorghe, procurorii au inceput urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si complicitate la spalare de bani.

In comunicatul DIICOT se precizeaza ca in cazul lui Sorin Rosca-Stanescu si Adrian Sarbu a fost inceputa urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani, iar in cazul Minolei-Alexandra Serban si Dumitru Diaconescu a fost inceputa urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals intelectual, in timp ce Dorin Cornal Drula este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

”In cauza exista suspiciunea rezonabila ca la sfarsitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro in dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE. Membrii grupului infractional organizat au actionat in mod concertat, in baza unei rezolutii infractionale unice, aceea de a obtine importante beneficii financiare, potrivit contributiei infractionale pe palierele executionale din cadrul gruparii. In cadrul gruparii infractionale organizate, fiecare membru a desfasurat activitati specifice interesului, pozitiei, pregatirii si profesiei sale, in vederea fraudarii sistemului bancar, cu desfasurare pe termen lung”, mentioneaza DIICOT in comunicatul transmis marti.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, ”au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui numar de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca”.

"Pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii infractionale, suspectii si-au asigurat sprijinul celorlalti membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca si Gabriela Gavrilescu, care, cu incalcarea atributiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate in mod fraudulos in principal de catre agentiile Europa si Primaverii, care functioneaza in interiorul Sucursalei Dorobanti a BRD- Grup Dorobanti. In acelasi scop, suspectii i-au atras in activitatea infractionala pe Dana Bajescu, director executiv in cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial in cadrul BRD, Alice Monac, director la Agentia Europa, Elena Duhomnicu, director al Agentiei Primaverii, Monica Ceausu, director la Agentia Europa dupa avansarea lui Alice Monac si Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanti", mai arata procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, cel de-al treilea lider al grupului infractional, Remus Truica, a fost si principalul beneficiar al activitatii infractionale, din cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul sau direct, obtinand astfel suma de 35.000.000 euro. Procurorii mai spun ca in ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea in circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, in Elvetia, Austria si Cipru, ”conturi controlate direct de catre Remus Truica si Cristian Aparaschivei si apoi folosite de acestia pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile”.

"Pentru punerea in executare a activitatilor infractionale inculpatul Remus Truica s-a folosit in principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul sau de incredere, care l-a randul sau a atras in cadrul grupului infractional organizat alte persoane", mai noteaza procurorii DIICOT, precizand ca Truica a coordonat si infiintarea a cinci societati comerciale reprezentate si administrate de catre Cristian Aparaschivei si Ilie Coconete si S.N.E, care, de asemenea, au obtinut in mod fraudulos credite de la BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.

In acest dosar, procurorii DIICOT au dispus masura controlului judiciar in cazul lui Remus Truica si Cristian Aparaschivei.
Marti, in acest dosar au fost audiati la DIICOT omul de afaceri Remus Truica, Gabriela Gavrilescu, Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel-Duca si Cristian Relu Aparaschivei. Surse judiciare au declarat ca si judecatoarea Cristina Gabriela Mazilu de la Judecatoria Sectorului 4, fosta sotie a lui Aparaschivei, ar fi fost citata la DIICOT. Conform acelorasi surse, Sorin Popa, fost vicepresedinte BRD, a fost citat si el sa se prezinte la DIICOT, insa avocati ai acestuia le-au spus procurorilor ca acesta este in Franta si ca nu a putut veni marti. Omul de afaceri Remus Truica a spus, la iesirea de la audieri, ca doreste sa clarifice aceasta situatie, astfel ca va reveni la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), aratand ca nu intelege acuzatiile, intrucat creditul pe care l-a luat a fost legal.

Avocatul omului de afaceri a precizat ca Remus Truica va reveni in iunie in fata procurorului DIICOT, pentru a oferi lamuriri in legatura cu probele si acuzatiile anchetatorilor. Acesta a spus ca s-a cerut un termen procurorilor pentru a fi studiate si analizate probele. La randul sau, Claudiu Cercel-Duca a declarat, la iesirea de la DIICOT, ca nu doreste sa comenteze situatia in care se afla si ca vrea ca aceasta ancheta sa continue. In acelasi dosar au fost audiati, vineri, Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu. Adrian Sarbu, cercetat in arest preventiv intr-un alt dosar, si Sorin Rosca Stanescu, aflat in Penitenciarul Jilava, unde executa pedeapsa primita in dosarul Rompetrol, sunt in atentia anchetatorilor pentru contractarea de credite in valoare de cateva milioane de euro de la BRD, in urma cu mai multi ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri