Procurorii DNA Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Mihai Vadan, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, la data faptelor, si a lui Doru Gafencu, director delegat al Directiei Selectare Contractare din agentie, pentru abuz in serviciu. In plus, Vadan va fi judecat si pentru conflict de interese, scrie Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, in cursul lunii mai 2009, Doru Gafencu si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu - cu ocazia reevaluarii unor cereri de finantare depuse de comunele Branesti si Rascaeti, judetul Dambovita - prin majorarea punctajelor acordate pentru criteriile de selectie S2 si S9 care priveau ”localitati rurale din regiunile cu grad de saracie ridicat” respectiv „proiecte de investitii in infrastructura sociala”.

Acest lucru, coroborat cu incalcarea dispozitiilor procedurale, a avut ca finalitate selectarea proiectelor, incheierea a doua contracte de finantare, in valoare totala de 17.208.101 lei (8.037.218 lei pentru comuna Branesti si 9.170.883 lei pentru comuna Rascaeti) si obtinerea de catre beneficiari, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (suma ce reprezinta prejudiciul cauzat APDRP si totodata folosul necuvenit realizat de cele doua unitati administrativ teritoriale).

Citeste si:

In aceeasi perioada, Mihai Vadan, cunoscand ca proiectele depuse in numele unitatilor administrativ teritoriale Branesti si Rascaeti nu indeplineau conditiile pentru a beneficia de finantare, a aprobat rapoartele de evaluare aferente sesiunilor noiembrie - decembrie 2008 si iunie - iulie 2009, in urma carora proiectele mai sus mentionate au fost finantate pe nedrept din fonduri nerambursabile. In acelasi context, au fost selectate pentru finantare si proiectele depuse in numele altor doua comune din acelasi judet.

In plus, in perioada 2008 - 2009, firma administrata de Vadan a incheiat cu primariile comunelor respective mai multe contracte de consultanta / proiectare, in valoare totala de 964.670 lei, bani asigurati de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit prin contractele de finantare nerambursabila, in vederea implementarii proiectelor selectate. In cauza, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil apartinandu-i lui Vadan. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dambovita, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Sursa foto: Mediafax Foto