Personalul profesionist de interventie din cadrul serviciilor de ambulanta ar putea beneficia de pensii speciale, fiindu-le interzis insa sa ''exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei'', potrivit unei initiative legislative depuse la Senat de un grup de 82 de parlamentari.

Peste 80 de alesi - apartinand in principal PSD si UNPR, dar la care s-au alaturat si reprezentanti ai PNL, UDMR si ai minoritatilor - au depus pe 22 decembrie la Senat un proiect de lege privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul Serviciilor de Ambulanta Judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, scrie Mediafax.

Acesta reglementeaza obligatiile si drepturile personalului profesionist de interventie - medici, asistenti medicali, ambulantieri/soferi de autosanitara si operatori registratori de urgenta. Initiatorii considera ca acestia trebuie sa dobandeasca un regim special avand in vedere ca isi desfasoara activitatea in conditii deosebit de periculoase. ''Proiectul de statut are drept scop eliminarea discriminarii si asimilarea unor drepturi dobandite de personalul operativ militar din cadrul MAI ce indeplineste atributii de urgenta si intervine alaturi de personalul profesionist operativ din cadrul Serviciilor de Ambulanta Judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov'', sustine, in expunerea de motive, senatorul PSD Florian Bodog, in numele initiatorilor.

Astfel, potrivit articolului 18, personalul de interventie ar urma sa beneficieze de ''pensie speciala de serviciu, cu reducerea varstei standard de pensionare, fara penalizare, daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: varsta minima de 57 de ani si o vechime de cel putin 20 de ani in activitate ca personal operativ de interventie''. Parlamentarii care au semnat proiectul de lege propun ca pensia sa reprezinte 80% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare. La pensie au dreptul si cei cu o vechime de 15-20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste. Daca in urma actualizarii cu valoarea punctului de pensie rezulta o pensie speciala mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata.

Aceasta pensie speciala are regimul juridic al unei pensii pentru limita de varsta, mai stipuleaza initiatorii.

Totodata, pe langa salariul lunar (compus din salariul de baza, garzi, indemnizatii, sporuri, premii si prime), cei care fac parte din personalul operativ au dreptul la ajutoare si alte drepturi banesti stabilite prin contracte colective de munca, indemnizatii de instalare, de mutare, de delegare sau de detasare, precum si la decontarea cheltuielilor de cazare si transport in tara si strainatate, dar si la incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca. Ei beneficiaza, de asemenea, de spor pentru conditii deosebit de periculoase pentru suprasolicitari psihice si nervoase, stres, zgomot intens si de lunga durata, pericol, risc fizic si risc in traficul rutier in timpul deplasarilor in misiune si de ''concediu de odihna suplimentar platit pentru prevenirea imbolnavirii profesionale, asigurat intr-o statiune balneoclimaterica de tratament, asigurat de angajator, inclusiv transportul pe teritoriul Romaniei''. La acestea se adauga vouchere de vacanta, bilete de tratament si recuperare.

Potrivit articolului 14, alineatul 2, ''copiii aflati in intretinerea unei persoane ce face parte din personalul profesionist operativ de interventie, decedat sau incadrat intr-un grad de invaliditate ca urmare a ranirii acestuia in timpul ori in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, precum si sotul sau sotia acestuia pot fi angajati ca personal contractual, fara examen sau concurs, in unitati din cadrul Serviciilor de Ambulanta Judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, daca indeplinesc conditiile legale. Identificarea postului in vederea angajarii se face tinand cont de studiile solicitantului si de cerintele postului''.

Proiectul de lege stipuleaza ca personalul ''trebuie sa se comporte cu cinste si demnitate profesionala, sa nu prejudicieze in niciun fel imaginea institutiei si sa nu submineze increderea pacientilor''. Angajatilor le este interzis sa incalce normele privind confidentialitatea activitatii desfasurate, sa prezinte in public informatii si date obtinute in exercitarea atributiilor de serviciu sau comentarii referitoare la acestea si sa ''exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei''. Senatul este prima camera sesizata.

Cei din cadrul Serviciilor de Ambulanta nu sunt singura categorie avuta in vedere de parlamentari la capitolul pensii speciale, dupa ce alesii au fost blamati public pentru ca si-au votat, in anul 2015, mai multe beneficii, printre care si legea privind pensiile speciale, prin care vor putea primi, la finalul mandatului, sume de pana la 16.500 de lei, brut, precum si majorari de indemnizatii de 10 la suta, la un loc cu toti bugetarii.

Astfel, un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD si doi neafiliati, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

2015 a fost anul in care Parlamentul a aprobat o serie de proiecte de lege pentru acordarea pensiilor speciale mai multor categorii de persoane, printre care alesi locali, militari, aviatori, diplomati, personalul auxiliar din justitie.

Sursa foto: William Perugini/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri