Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a deputatului Nicolae Paun, care este acuzat de spalare de bani, deturnare de fonduri, evaziune fiscala si alte infractiuni de coruptie.

Hotararea instantei supreme vine dupa ce, joi, deputatul a fost retinut pentru 24 de ore. Nicolae Paun, care este si presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata", potrivit Mediafax.

Luni, Nicolae Paun, a fost instiintat de procurorii ca ancheta in cazul sau a fost extinsa, fiind acuzat de evaziune fiscala dupa ce, prin intermediul firmei SC Niky Scorpion Alcom SRL, ar fi cumparat terenuri la pret supraevaluat, pentru ca astfel sa fie majorate cheltuielile societatii si diminuat impozitul datorat statului. Conform DNA, dosarul in care se cere arestarea parlamentarului vizeaza nereguli in derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene, care s-a desfasurat in perioada 2010-2013.

Potrivit procurorilor, grupul-tinta al proiectului a fost "constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii" si ca "in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa". De asemenea, DNA sustine ca "banii destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane".

Astfel, "s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului". De asemenea, DNA a vizat si proiectul cu finantare europeana "Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine", derulat in aceeasi perioada. "A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc”. Neregulile in administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de "14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national)".

Citeste si:
DNA a extins urmarirea penala in cazul lui Madalin Voicu
Procurorii anticoruptie au...

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Dragnea ramane incarcerat: Inalta Curte a respins recursul
Setari Cookie-uri