Procurorul sef al DNA Codruta Kovesi considera ca Parlamentul ar trebui sa-si motiveze deciziile de a nu aviza arestarea senatorilor si deputatilor, ea apreciind ca este incalcat principiul constitutional conform caruia toti oamenii sunt egali in fata legii.

Intrebata, la RFI Romania, cum e afectata activitatea DNA in cazurile in care Parlamentul refuza sa avizeze cererile procurorilor privind retinerea sau arestarea unor senatori si deputati, Kovesi a raspuns: "In primul rand, se infrange un principiu constitutional si un principiu al statului de drept si anume ca toti cetatenii sunt egali in fata legii si am avut foarte multe situatii in care cetatenii n-au fost egali in fata legii. In acelasi dosar penal, persoanele care nu aveau calitatea de deputat sau senator au fost prezentate judecatorului cu propunere de arestare preventiva, au fost arestate preventiv pe 30 de zile, in timp ce aceia care au avut calitate de parlamentar, datorita votului in Parlament, nici macar nu am putut propune aceasta masura. Este o discrepanta clara in aplicarea legii", potrivit Mediafax.

Laura Codruta Kovesi afirma ca "imunitatea parlamentara creeaza probleme in special atunci cand vorbim de calitatea de ministru sau fost ministru".

"Avem situatii in care aceste anchete au fost blocate datorita faptului ca nu am primit acel aviz. Daca avem un ministru sau fost ministru, care comite o fapta de natura penala si detine in acelasi timp si calitatea de senator sau deputat, trebuie sa obtinem un aviz pentru inceperea urmaririi penale. Atunci cand acest aviz nu este obtinut, chiar daca avem probe sau indicii sau celelalte persoane sunt trimise in judecata, acea persoana nu poate fi cercetata si dosarul trebuie sa fie inchis cu privire la acele fapte. De foarte multe ori, se creeaza probleme in instantele de judecata, cand avem pe rol astfel de dosare, pentru ca avocatii celorlalte persoane implicate in dosar pe buna dreptate invoca acest lucru, ca o parte dintre persoane sunt cercetate, sunt arestate preventiv, uneori chiar sunt si condamnate, iar ceilalti scapa prin simplul fapt ca se da un vot politic in Parlament", spune procurorul sef al DNA.

Ea argumenteaza ca, atunci cand este vorba despre fapte grave si se impune masura arestarii preventive, un cetatean care nu este parlamentar este supus rigorilor legii, in timp ce un parlamentar nu este supus rigorilor legii.

"Sigur, poti sa continui un dosar fata de un parlamentar fata de care n-ai dispus masura arestului preventiv, dar vorbim de o aplicare neechitabila a legii in acest caz. Sunt situatii in care o persoana fata de care nu dispui masura arestului preventiv sa poata parasi tara si sunt foarte multe cazuri in care parlamentari fata de care am cerut arestarea preventiva au plecat din tara si acum statul roman cheltuie bani, cheltuie resurse pentru a identifica persoana respectiva, apoi urmeaza proceduri de extradare, urmeaza proceduri de aducere in tara, pentru care se cheltuie foarte multi bani din bugetul statului roman", precizeaza Codruta Kovesi.

Procurorul sef al DNA considera ca Parlamentul ar trebui sa isi motiveze revuzul de a aviza arestari sau retineri, tocmai pentru o mai mare transparenta si pentru a evita situatiile confuze.

"Aceste refuzuri ale Parlamentului nu au fost motivate niciodata. Noi ca procurori si mai mult, instantele de judecata au nevoie de documente. O declaratie publica nu ne ajuta, aceste refuzuri nu sunt motivate in scris. Noi ca procurori cand luam o decizie, o motivam, judecatorii cand iau o decizie, o motiveaza. Parlamentul cand respinge astfel de cereri, nu motiveaza niciodata".

Amintindu-i-se ca Parlamentul a spus in repetate randuri ca nu este obligat sa-si motiveze refuzurile, Laura Codruta Kovesi a sugerat modificarea regulamentului.

"Stim acest lucru, dar au un regulament care poate fi modificat si pentru o mai mare transparenta si pentru a evita situatiile confuze, poate ar fi bine sa o faca. Eu nu sunt in masura sa spun ce trebuie sau ce nu trebuie sa faca Parlamentul, spun doar ce fac magistratii, magistratii isi motiveaza toate deciziile", a subliniat Codruta Kovesi.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri