Comisia Europeana (CE) nu a deschis pana in prezent o procedura de infringement impotriva Romaniei legat de Declaratia 088 (ceruta de ANAF pentru activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA), insa anumite aspecte legate de Declaratia 088 sunt analizate de executivul comunitar, dupa ce acesta a primit mai multe sesizari din partea mediului de afaceri.

Comisia Europeana nu a incheiat inca faza de analiza si nu a facut niciun pas concret in privinta Declaratiei 088, astfel ca nici procedura de infringement nu a fost initiata.

Declaratia 088 este o declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) afirma ca a in urma consultarilor cu mediul de afaceri a adus la mijlocul lunii iunie modificari substantiale fata de proiectul initial pentru Declaratia 088, prezentat la 11 mai. Modificarile aduse de ANAF au constat intr-o reducere semnificativa a numarului de intrebari la care trebuie sa raspunda agentii economici, precum si in eliminarea obligatiei de a anexa un numar mare de documente.

ANAF a publicat si in luna mai un proiect de simplificare a Declaratiei 088, insa propunerile de la momentul respectiv au fost considerate superficiale de companii si firmele de consultanta. Declaratia 088 a fost criticata puternic de mediul de afaceri si de consultantii fiscali, propunerea pentru simplificarea acesteia adunand cel mai mare numar de voturi pe portalul maisimplu.gov.ro.

Vlad Boeriu, Deloitte: O procedura de infringement este posibila, in urma sesizarilor facute de mediul de afaceri

“Nu stiu de existenta unei informari oficiale privind demararea procedurii de infringement. Cu toate acestea, ma astept la o posibila procedura de infringement, avand in vedere incalcarile evidente ale dreptului comunitar (Directivei de TVA), precum si sesizarile mediului de afaceri si ale mediului de consultanta fiscala catre Comisia Europeana privind aceste incalcari”, a declarat pentru Wall-Street Vlad Boeriu, partener impozite indirecte Deloitte Romania.

O eventuala procedura de infirngement in acest caz ar viza alinierea Romaniei la legislatia comunitara.

"Avand in vedere ca Declaratia 088 pare ca incalca mai multe prevederi din dreptul comunitar, ce afecteaza in mod negativ un numar semnificativ de contribuabili, apelarea de catre mediul de afaceri la solicitarea deschiderii unei proceduri de infringement este inevitabila", a afirmat Vlad Boeriu.

Modificarile aduse recent de ANAF Declaratiei 088 elimina o parte importanta a problemelor, printre acestea fiind numarul si anvergura documentelor ce se solicitau conform primei variante a Declaratiei 088.

In pofida modificarilor, problema de structura a Declaratiei 088 ramane irelevanta unor intrebari si conditii de de clarificare, considera Vlad Boeriu.

"Pentru a afla raspunsul la intrebarea: este contribuabilul persoana impozabila din punct de vedere al TVA? Directiva de TVA si mai ales jurisprudenta CEJ vin cu anumite definitii si criterii clare – intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice. Daca intrebarile/criteriile din Declaratia 088 sunt de genul: <<ce venit si studii are administratorul>> sau <<cine organizeaza contabilitatea>> sau <<obtine administratorul venituri din salarii>> etc., este evident ca nu ai cum sa testezi existenta persoanei impozabile asa cum este ea vazuta de UE – intentia de a desfasura activitati economice", a declarat partenerul Deloitte Romania.

Obiectivul Declaratiei 088 si a informatiilor detaliate solicitate de ANAF este de ajuta agentia in combaterea evaziunii fiscale, insa ANAF ar fi trebuit sa utilizeze alte metode pentru a obtine datele de care are nevoie, a adaugat consultantul Deloitte.

"Desi inteleg scopul urmarit de ANAF, si anume reducerea evaziunii fiscale, cred ca gasirea altor metode, inclusiv de a colecta informatii despre persoanele ce pot trezi suspiciuni de evazionisti, erau mai potrivite decat neacordarea sau anularea numarului de TVA ca urmare a concluzionarii ca persoana nu dovedeste intentia sau capacitatea de a desfasura activitati economice, in baza unor criterii total nerelevante pentru o astfel de analiza", a spus Vlad Boeriu.

Cum a modificat ANAF declaratia 088 la mijlocul lunii iunie

ANAF a redus numarul de intrebari si a eliminat obligatia de a anexa sapte tipuri de documente: actul privind sediul social, actul privind sediul secundar, actul privind domiciliul fiscal, contractul de munca, adeverinta de venit, extrasul de cont si diploma de studii.

Astfel, daca anterior formularul continea 20 intrebari si era necesara anexarea a 11 tipuri de documente in total, incepand cu 1 iulie 2016 Declaratia 088 are 13 intrebari, fiind necesara anexarea a doar 4 tipuri de documente in total.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri