Piata neagra a tigaretelor a crescut in luna martie 2018, cu 1,6 puncte procentuale fata de ianuarie 2018, pana la 17,2% din totalul consumului, potrivit unui studiu de profil. De asemenea, in primul trimestru al acestui an, media comertului ilicit este de 16,4%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare comparativ cu perioada similara din 2017.

"Patru dintre cele opt regiuni ale tarii inregistreaza in martie cresteri semnificative ale comertului ilicit cu tigarete. Regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de piata neagra, cu o majorare de 5,5 puncte procentuale (p.p.) pana la 43,2%. Cea mai importanta revenire pe crestere e notata in vest, plus 9,3 p.p. pana la 27%. Majorari ale comertului ilegal se inregistreaza si in sud-vest, de 6 p.p. pana la 19,9%, iar in sud - est de 3,5 p.p. pana la 16,4%. Din punct de vedere al provenientei, 'cheap whites' continua sa fie principala sursa, aflandu-se in crestere cu 5,7 p.p. pana la 55,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este in scadere accelerata cu 11,1 p.p. in martie fata de ianuarie, pana la 21,2%. Ucraina, ca sursa de provenienta este in usoara crestere (2,7 p.p. pana la 15,6%), iar Serbia este relativ constanta", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, compania care a realizat studiu, citat de Agerpres.

La randul sau, Ileana Dumitru, director Juridic si Relatii Publice in cadrul British American Tobaco, a precizat ca Ministerul de Finante trebuie sa aplice cat mai repede pachetul de masuri anuntate recent, respectiv actualizarea legislatiei in domeniul contrabandei si securizarea frontierelor.

"In contextul cresterii contrabandei cu 1,6 puncte procentuale, nu ne putem dori decat ca Ministerul de Finante sa aplice cat mai repede posibil pachetul de masuri anuntate recent: actualizarea legislatiei in domeniul contrabandei, in urma consultarii cu toate partile interesate, si securizarea frontierelor, prin dotarea corespunzatoare a autoritatilor direct responsabile. Aceste masuri, pe care le sustinem si pe care le consideram fundamentale in lupta cu contrabandistii, nu suporta amanare, rezultatele lor compensand categoric costurile. Contrabanda finanteaza retelele de crima organizata, blocheaza dezvoltarea regiunilor de frontiera si reprezinta o amenintare serioasa la adresa securitatii statului, asa ca ne bucuram ca stoparea ei devine o prioritate pentru Ministerul de Finante ?i, implicit, pentru Guvernul Romaniei", a spus Ileana Dumitru.

Reprezentatul JTI Romania, Moldova si Bulgaria, Gilda Lazar, sustine ca piata neagra a tigaretelor nu e o falsa problema, in conditiile in care bugetul statului pierde sute de milioane de euro, care se vad in incasarile din accize si taxe. "In timp ce activistii antitutun scriu proiecte de lege pe care unii parlamentari le copiaza, primii ca sa justifice finantarea primita de la Fundatia Bloomberg, ultimii ca sa castige capital de imagine, bugetul statului pierde. Iata ca piata neagra nu e o falsa problema, asa cum sustin oengistii. Pierderile de sute de milioane de euro sunt reale si se vad in incasarile din accize si taxe", a declarat Lazar.

Ea sustine ca in regiunile de frontiera sunt localitati fara nicio baza economica, in care familii intregi supravietuiesc aproape exclusiv din contrabanda. "In zona de nord-est, in sate si comune, 90% din tigaretele comercializate sunt vandute pe sub tejghea si alimenteaza piata neagra. Pentru noi, implicarea in rezolvarea acestor probleme grave e o obligatie. Ca urmare, sprijinim cea de-a saptea campanie regionala anticontrabanda, intitulata 'Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie' si lansata in parteneriat de Politia de Frontiera, Politia Romana si ANAF, prin Directia Generala a Vamilor", a adaugat directorul Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Bogdan Lari Mihei, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a aratat ca in primul trimestru al anului 2018, echipele de control vamal au confiscat un numar de peste 3,1 milioane de tigarete si 361 de kilograme de tutun.

"In primul trimestru al anului 2018, echipele de supraveghere si control vamal de la nivel central, regional si local, au confiscat un numar de 3.123.592 tigarete si 361,85 kg tutun, deruland in acelasi timp si activitati de control in cadrul actiunilor organizate in comun cu DGAF, IGPR si IGPF. Directia Generala a Vamilor, prin structurile sale de specialitate, va intensifica actiunile de supraveghere si control vamal privind verificarea respectarii conditiilor prevazute de lege in legatura cu introducerea in tara, detinerea, depozitarea, marcarea, comercializarea si transportul produselor din tutun prelucrat in zonele de la frontiera Romaniei cu Republica Moldova si Ucraina", a declarat vicepresedintele ANAF.

Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier, se mai arata in comunicat.

Sursa foto: Lightspring / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri